Česky:
Krušina olšová |
Latinsky:
Frangula alnus |
Slovensky:
Krušina jelšová |
Léčivé účinky
- má silné projímavé účinky
- používá se při dlouhodobé léčbě zácpy
Použití
Krušina olšová (Frangula alnus) je v lidovém léčitelství již po staletí používána především pro své projímavé účinky. V léčitelství se používá její kůra, která se sbírá v dubnu a květnu, následně se usuší a používá se do odvarů.
O krušině olšové
Krušina je vytrvalý, vysoký a řídký keř, který se objevuje po celém území české republiky od nížin po podhůří. Má tenké větve, které pokrývá lesklá tečkovaná kůra. Charakteristické jsou listy, které jsou střídavé, celokrajné a s krátkým řapíkem.
Na podzim se listy barví dožluta. Květy tohoto keře jsou zbarvené do zelené barvy, kvetou v květnu a červnu. Plod je fialově černá peckovice o velikosti 6 – 8 milimetrů, ve kterých jsou 2 až 3 pecky. Krušina může být k vidění na opuštěných obydlích, jako náletový plevel.
Krušina olšová má vysoký obsah antrachinonových glykosidů a tříslovin, které působí silně projímavě. Krušina se nedoporučuje podávat kojícím a těhotným ženám a také malým dětem. Při dlouhodobém používání hrozí vyplavení z těla potřebné minerály a dehydratace organismu. Nedoporučuje se proto léčba krušinou déle, než sedm dní.
Domácí recepty
Odvar: Čaj proti zácpě se připraví z jednoho gramu drcené kůry a zalije se 150 mililitry horké vody. Po deseti minutách louhování se pije jeden šálek denně po dobu maximálně 7 dní.