Krušina olšová

Česky:

Krušina olšová
Latinsky: 

Frangula alnus
Slovensky:  

Krušina jelšová
Česky: Krušina olšová Latinsky: Frangula alnus Slovensky: Krušina jelšová

 

Léčivé účinky

  • má silné projímavé účinky
  • používá se při dlouhodobé léčbě zácpy

 

Použití

Krušina olšová (Frangula alnus) je v lidovém léčitelství již po staletí používána především pro své projímavé účinky. V léčitelství se používá její kůra, která se sbírá v dubnu a květnu, následně se usuší a používá se do odvarů.

O krušině olšové

Krušina je vytrvalý, vysoký a řídký keř, který se objevuje po celém území české republiky od nížin po podhůří. Má tenké větve, které pokrývá lesklá tečkovaná kůra. Charakteristické jsou listy, které jsou střídavé, celokrajné a s krátkým řapíkem.

Na podzim se listy barví dožluta. Květy tohoto keře jsou zbarvené do zelené barvy, kvetou v květnu a červnu. Plod je fialově černá peckovice o velikosti 6 – 8 milimetrů, ve kterých jsou 2 až 3 pecky. Krušina může být k vidění na opuštěných obydlích, jako náletový plevel.

Krušina olšová má vysoký obsah antrachinonových glykosidů a tříslovin, které působí silně projímavě. Krušina se nedoporučuje podávat kojícím a těhotným ženám a také malým dětem. Při dlouhodobém používání hrozí vyplavení z těla potřebné minerály a dehydratace organismu. Nedoporučuje se proto léčba krušinou déle, než sedm dní.

Domácí recepty

Odvar: Čaj proti zácpě se připraví z jednoho gramu drcené kůry a zalije se 150 mililitry horké vody. Po deseti minutách louhování se pije jeden šálek denně po dobu maximálně 7 dní.