Jírovec maďal (Kaštan)

Česky:

Jírovec maďal
Latinsky:

Aesculus hippocastanum
Slovensky: 

Pagaštan konský

Jírovec maďal (známý jako kaštan) je mohutný listnatý opadavý strom, který se vyskytuje nejčastěji v parcích nebo zahradách. Poznáme ho především podle plodů – kaštanů.

jírovec maďal
Česky: Jírovec maďal Latinsky: Aesculus hippocastanum Slovensky: Pagaštan konský

Léčivé účinky

  • Pomáhá při léčbě křečových žil.
  • Podporuje cévy a vlásečnice.
  • Má účinky na hemeroidy.
  • Tlumí svědivost ekzémů.
  • Urychluje vstřebání krevních podlitin a modřin.
  • Má účinky na bolest kloubů.
  • Ulehčuje vylučování moči při zvětšené prostatě.
  • Působí proti průjmu.

Použití a přípravky

Kaštan se v léčitelství používá pro výrobu mastí. Jeho dřevo je využíváno ve stavebnictví k výrobě nábytku. U nás bývají starší stromy napadeny houbami, proto nábytek z kaštanu je z velké části dovezen z ciziny.

Dříve se používaly také všechny části tohoto stromu včetně listů, kaštanů, kůry, slupek pro barvení látek.

Nektar z květů je velmi bohatý na cukry, a proto je důležitý pro včelaře a následnou výrobu medu. Plody kaštanu se používají v léčitelství pro výrobu mastí.

Výtažek z kaštanu se používá i jako přídavek v kosmetice či v šampónech.

O jírovci maďalu

kaštanJírovec maďal (Aesculus hippocastanum, také kaštan koňský) roste od května do července. Plodem jírovce je kaštan, který je až 6 cm veliký. Kaštany jsou obsaženy v zelených tobolkách, kde se nacházejí 1 až 3 kusy. Kaštan původně pochází z Balkánu, z Řecka a dalších dříve jugoslávských zemí. Pěstování kaštanu je hlavně jako okrasná dřevina určená do uličních prostor. V lesech slouží jako potrava pro zvěř.

Domácí recepty

  • Odvar: Odvar z kůry určený proti průjmu je velice účinný a často vyráběný. Na jeho přípravu potřebujeme lžíci kůry z tohoto stromu, dvě sklenice vody. Kůry necháme vylouhovat ve vodě a pijeme po menších doušcích. Ovšem pozor, některé druhy kaštanů mohou při takovém to užívaní být jedovaté.
  • Čaj: Výroba čaje z květu kaštanu je vhodná na kožní záněty či slabší popáleniny. Pro přípravu čaje se použije klasická obecná procedura.
  • Tinktura: Pro bolavé klouby je dobrý vylouhovaný kaštan v lihu. Na přípravu tohoto přípravku potřebujeme 40g nasekaných kaštanů, které necháme louhovat v 3 dcl 40 % lihu. Po týdnu louhování přecedíme a natíráme s ním bolavá místa na těle.
foto: the Justified sinner, Vilma Bharatan
 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty