Jestřabina lékařská

Česky:  

Jestřabina lékařská
Latinsky:  

Galega officinalis L

Slovensky: 

Jastrabina lekárska

 

Jestřabina lékařská: Divoce roste zejména v jižní Evropě, Asii a severní Africe, ovšem zdomácněla už i u nás. Znát ji můžeme i pod lidovým názvem „polní štědřenec“ nebo „kozí routa“. Při léčbě cukrovky a dalších obtíží se používala již ve středověku. A guanidinové sloučeniny, jež jsou v jejích pletivech přítomny, položily základ významným lékům proti diabetu, mimo jiné i metforminu.

jestrabina lekarska
Zdroj foto: commons.wikimedia.org

Léčivé účinky

Pomáhá proti cukrovce ( mírný hypoglykemický účinek)

Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi

Má antihypertenzní vlastnosti

Stimuluje laktaci

Příznivě ovlivňuje látkovou výměnu

Působí močopudně

Pomáhá při zánětech močových cest

Působí diaforeticky (vyvolává pocení)

Používá se k léčbě infekčních chorob

Pomáhá při udržování hmotnosti

Může působit jako projímadlo

Pomáhá při zácpě

Zevně přikládané obklady působí hojivě

Použití a přípravky

Základní aktivní složkou jestřabiny lékařské jsou sloučeniny guanidinu. Právě ty mohou našemu organismu nabídnout mírný hypoglykemický účinek. A přítomen je i chinazolinový derivát – peganin, hořčiny, taniny a cenné minerálních solí.

Studie, prováděné zpočátku zejména na zvířatech, prokázaly účinek podávání extraktů z jestřabiny na snižování hladiny glukózy v krvi a také na žádoucí úbytek hmotnosti. Jak samotná sloučenina na náš organismus působí doposud nebylo zcela uspokojivě vysvětleno. Hypoglykemický účinek je založen pravděpodobně na principu zvyšování citlivosti periferních tkání na inzulín. A zároveň s tímto účinkem je také sníženo vstřebávání glukózy a dalších jednoduchých sacharidů v tenkém střevě.

Guanidiny také velmi pravděpodobně zpomalují syntézu glukózy z necukerných složek v játrech. Snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a podle některých studií také vykazují antihypertenzní vlastnosti (jinými slovy snižují krevní tlak).

To je velmi důležité zjištění, protože lidé s glykemickými poruchami jsou v dnešní době zvláště náchylní k rozvoji nebezpečných kardiovaskulárních chorob. Jestřabina lékařská proto nabízí možnost snížení rizika rozvoje aterosklerózy nebo ischemické choroby srdeční, což se může zejména u starších pacientů ukázat jako velmi důležitý faktor.

Dříve se guanidiny používaly samostatně a posloužily jako základní stavební kámen důležité skupiny antidiabetik, jež dnes používáme jako léky první linie při léčbě diabetu druhého typu. Jde například o již zmíněný metformin.

Měli byste vědět: Dříve se Jestřabina lékařská používala i při léčbě epilepsie, moderní doba však u ní v tomto směru neprokázala žádné účinky.

Někdy se uplatňuje i jako součást přípravků pro regulaci tělesné hmotnosti, hraje tu však spíše roli doprovodné složky než samostatně působícího hlavního prvku.

V lidovém léčitelství je také jestřabina lékařská zmiňována jako tzv. mléčná bylina. Používala se proto u novopečených maminek ke stimulaci laktace. Dnes je však toto doporučení spíše nejednoznačné. Při pokusech bylo zjištěno, že krávy, kterým byla tato bylina podávána ve stravě, produkovaly více mléka. Ovšem u lidí žádná podobná studie neexistuje a nejsou dostupné ani žádné spolehlivé údaje o úrovni dávkování a bezpečnosti jestřabiny lékařské pro podporu laktace. Tuto bylinu proto těhotným ani kojícím ženám bezpečně doporučit nelze.

Jestřabina lékařská je také mírně močopudná a diaforetická – jinými slovy, vyvolává pocení. Lidové lékařství ji proto s oblibou používá k léčbě různých infekčních nemocí. Její výhoda tkví i v tom, že je zcela bezpečná pro naprostou většinu uživatelů, protože známých kontraindikací je jen velmi málo. Čaj z jestřabiny lékařské se užívá také při infekcích močového měchýře. Může rovněž pomoci s chronickou zácpou.

Konzumovat ji v přírodní podobě lze zejména v podobě nálevu (z čerstvé i sušené natě), ale vhodná je i pro přípravu odvaru, macarátu nebo záparu. Drcená semena pak slouží i jako surovina k přípravě léčivé masti.

Náš tip: Působí v synergii zejména s meduňkou, anýzem a fenyklem.

jestrabina
Zdroj foto: Steve Dewey, Utah State University, Bugwood.org / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Čaj z jestřabiny lékařské – recept

1 – 2 čajové lžičky sušené byliny (nebo dvojnásobné množství čerstvé natě) zalijeme šálkem vroucí vody (o obsahu 250 ml). Necháme louhovat asi deset minut a poté scedíme. Tento čaj si dopřáváme 2 – 3x denně. Nálev připravujeme vždy čerstvý.

Po vychladnutí lze čaj použít i jako obklad (s vhodnou textilií) na problematická místa na pokožce. Léčí zejména menší odřeniny, drobnější poranění a začínající ekzémy.

O jestřabině lékařské

Jestřabina lékařská je rostlina z čeledi Fabaceae (Bobovité). Divoce roste ve volné přírodě v Asii, severní Africe a jižní, střední a východní Evropě. Mnohde je pěstována i pro komerční účely – například v Polsku, Bulharsku a Maďarsku.

Mezí její charakteristické poznávací znaky patří přímé lodyhy vyrůstající z masivního oddenku jasně zelené barvy, dosahující až 60 cm výšky. Je pokryta listy povětšinou lichozpeřenými listy (jen zcela spodní listy se do více celků nedělí). Kvete od července do srpna a to květy vyrůstajícími v hroznech, jejichž tvar připomíná motýly. Jsou namodralé nebo bílé barvy. Plodem jestřabiny je lysý lusk, obsahující ve svých útrobách asi tucet hnědých semen.

Jde o víceletou rostlinu, která preferuje mokré půdy. Najdeme jí zejména na podmáčených loukách a na březích vodních toků. Ochotně vyroste i tam, kde byla půda nedávno zaplavena. Její léčivé vlastnosti byly oceňovány již ve středověku a dnes se používá zejména k léčbě cukrovky 2. typu.

Farmakologicky cennou surovinou jsou u této rostliny mladé vrcholky rostliny, sklízené i s listy během období květu. Usuší se a poté najdou využití při výrobě různých farmaceutických přípravků.

V ČR se jestřabina lékařská vyskytuje nejvíce v teplých oblastech jižní Moravy. Je považována za naturalizovaný archeofyt (na naše územ se dostala díky vlivu člověka někdy v období neolitu až středověku) a co do Červeného seznamu cévnatých rostlin patří do kategorie vzácnější druh, vyžadující další pozornost.

Kontraindikace

Této bylině by se měli vyhýbat lidé, kteří jsou na ni alergičtí. A opatrní by měli být i osoby s již zaléčenou cukrovkou, užívají nějaká antidiabetika. Sloučeniny guanidinu obsažené v jestřabině lékařské mohou účinek léků znásobit, což nakonec nevyhnutelně povede k hypoglykémii. Proto by použití této byliny mělo být vždy konzultováno s ošetřujícím lékařem. A nelze ji doporučit ani těhotným a kojícím ženám.

Při podávání vyšších dávek může tato bylina působit i jako mírné projímadlo.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků