Česky:
Dřín lékařský |
Latinsky:
Cornus officinalis |
Slovensky:
Drieň lekársky |
Dřín lékařský je opadavý keř, který je ve velké míře podobný dřínu obecnému. Ve velkém množství je pěstován v Číně, hlavně pro účely lékařské. Vzácně je pěstován i u nás.
Léčivé účinky

- Pomáhá při léčbě cukrovky.
- Ničí bakterie a houby.
- Pomáhá při léčbě nízkého krevního tlaku a nádorů.
- Pomáhá při jaterních problémech a nadměrném pocení.
- Pomáhá při léčbě problémů s těžkým menstruačním krvácením.
Použití a přípravky
Užívají se především plody a to ve formě odvarů, past či prášků. Ty se pak používají pro výrobu léku užívaných při závratích, hučení v uších, při předčasné ejakulaci či pomočování. Dřín ovšem pomáhá i při léčbě cukrovky a to výrazným způsobem. Je užíván již od tradičního čínského lékařský až po soudobé, které si k němu taktéž našlo pozitivní cestu. Dokáže pozitivně ovlivnit metabolismus cukrů a tuků. Zároveň také zvyšuje citlivost buněk na inzulín.
O dřínu lékařském
Dřín lékařský (Cornus officinalis) je keř, který dorůstá výšky až 10 metrů. Listy jsou až 12 cm dlouhé a kůra má šedohnědý šupinovitý povrch. Ze spodní strany listů vyrůstají patrné chomáčky dlouhých žlutavých chloupků. U nás tento keř květe od března do dubna. Květy jsou žluté a drobné. Plodem je až 2 cm dlouhá červená peckovice. Roste v lesích a při okrajích svahů. Nejrozšířenější je v Číně, Koreji a Japonsku. Tento zajímavý keř je mrazuvzdorný, dokáže odolávat teplotám až -25 °C.
Kontraindikace:
Dřín by neměl být užíván při hematurie (zbarvení moči dohněda či dočervena) a tehdy, trpíte-li bolestí při močení.
Domácí recepty
- Kompot: Dřínový kompot je velmi chutná příloha jak k tradičním jídlům, tak k novodobým specialitám. Pro přípravu nálevu je zapotřebí 1 litru teplé vody, ve které rozpustíme cca půl kilogramu krystalového cukru. Plody dřínu omyjeme vodou a plníme s nimi sklenice. Poté zalijeme cukerným roztokem a s uzavřeným víčkem sterilizujeme asi 20 minut při teplotě 85 °C. Vychladlé sklenice umístíme na tmavé chladné místo po dobu skladování.
- Džem: K přípravě dřínového džemu jsou zapotřebí plody dřínu, cukr a voda. K odpeckovaným plodům přidáme na 1 kilogram 2 dcl vody a cca 1 kilogram cukru. Tuto směs za stálého míchání vaříme do té doby, než patřičně zhoustne. Horký kompot nalijeme do sklenic a zavíčkujeme horkým a suchým víčkem. Následně sterilizujeme při teplotě 85 °C.
- Víno: Dřínové víno je jedno z nejžádanějších vín v Číně, které se vyrábí přírodní cestou. K 8 kg plodů přidáme 20 litrů vody a 5 kg krystalové cukru. Do směsi přidáme vinné kvasinky a promíchanou směs nalijeme do kvasné nádoby. Po vykvašení stáčíme do jiných nádob, abychom oddělily kvasinky od zbytku vína. Vína necháme další 3 měsíce odležet. Následně můžeme víno stočit do flašek a uložit v chladném a tmavém místě.