Darjeeling SFTGFOP1 Balasun 2024 dorazil letecky, zřejmě ve first class – standard, který si tento vynikající čaj zaslouží. Indický Darjeeling, odkud tento čaj pochází, je domovem úchvatných čajových zahrad jako je Balasun, obklopených malebnými lesy. Návštěvníci těchto zahrad si zamilují pohled na rozkvetlé rododendrony a pomerančovníky a vzduch naplněný vůní kardamomu a orchidejí. Aktuální první sklizeň z Balasunu patří k nejžádanějším, co si můžete přát.
Složení čaje
100% černý čaj Darjeeling SFTGFOP1 Balasun 2024
Charakteristika nálevu a chuti
Podobně jako jiné prvotřídní Darjeelingy, tento čaj poskytuje nálev s jemnou meruňkovou barvou. Jeho chuť je bohatá, komplexní a silně květinová s nádechem koření. Přesto zůstává překvapivě jemná, díky mladým a měkkým lístkům. Požitek ze sametové dochuti je zároveň dlouhotrvající a sladký.
Původ čaje
Majitelé čajové zahrady v indickém Darjeelingu prohlašují: „Každým douškem čaje se snažíme svět zlepšit.“ Toto místo, známé dlouholetým pěstováním čajovníků (Camellia sinensis) a pečlivým zpracováním, se nachází zhruba 20 kilometrů od Darjeelingu ve státě Západní Bengálsko, poblíž vesnice Sonada.
Zahradu Balasun založili v roce 1871 a původně nesla název Nahore Balasun. Později byla přejmenována na Balasun, podle řeky tekoucí v její dolní části. Od roku 2005 je zahradou spravuje společnost Jayshree Tea & Industries Ltd., a je považována za jednu z nejlepších čajových plantáží s širokou škálou kvalitních čajů.
Čaj se zpracovává tradičními metodami, lístky sbírají místní ženy ručně, přičemž další zpracování je kombinované – ruční a strojové. Darjeeling Balasun z první sklizně se pozná podle delších, tmavě zelených lístků s velkým množstvím stříbřitých tipsů.
Zkratka SGTGFOP (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) v názvu indikuje nejvyšší třídu této odrůdy Darjeeling čaje.
Příprava čaje
Zalijte Darjeeling vodou o teplotě 90°C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody. Při přípravě v konvici přidejte ještě jednu lžičku čaje. Nechte čaj luhovat 3-5 minut pod krytem, poté jej procedíte.
Skladování
Čaj uchovávejte na chladném a suchém místě, aby si zachoval svou svěžest a plný aroma. Vyvarujte se přímému slunečnímu světlu a vlhkosti.
Čerstvost a výhody
Tato delikatesa z první sklizně v Balasunu by neměla být skladována dlouhodobě. Užijte si její čerstvost co nejdříve. Vůně a chuť tohoto čaje vás zavedou do vzdálených indických hor a přinesou zároveň prospěch pro vaši duševní a tělesnou pohodu. Díky bohatosti na antioxidanty, vitamíny a minerály, a vysokému obsahu teinu, vám pomůže překonat jarní únavu.
Více informací o produktu naleznete zde