Badyáník pravý

Česky:  
Badyáník pravý
Latinsky:

Illicium verum

Slovensky:

Anýzovec pravý

Badyáník pravý: Z tohoto stromu pochází známé koření ve tvaru hvězdy, používané zejména při svátečním pečení – badyán. Můžete ho znát také pod názvy čínský anýz nebo hvězdicový anýz. Ale ve hře není jen kulinářské použití. Badyán má mnoho léčivých a kosmetických vlastností.

badyan
Zdroj foto: pixabay

Léčivé účinky

stimuluje sekreci trávicích šťáv

slouží jako expektorant, stimuluje sekreci hlenu

podporuje léčbu chřipky (kyselina shikimová)

působí jako diuretikum

přispívá k čištění těla toxinů

podporuje laktaci u žen po porodu

podporuje imunitní systém

slouží jako podpora při léčbě léčbě kolik a revmatismu

potlačuje nevolnost

přispívá ke zlepšení stavu pokožky a vlasů

v kosmetice se používá při prevenci stárnutí kůže

zlepšuje vzhled pokožky – zvláště té náchylné k akné (účinně snižuje tvorbu mazu)

má antibakteriální, protiplísňové a analgetické účinky

Použití a přípravky

Badyáník pravý a jeho plody jsou perfektní pomocí zejména pro osoby, trpící problémy se žaludkem a zažíváním. Účinně eliminuje příznaky mnoha potíží zažívacího traktu, a to jednoduše tím, že podporuje sekreci žaludečních šťáv. Rovněž se stará o správnou absorpci živin a velmi často je proto k vidění jako jedna z důležitých složek v lécích či čajích, určených pro podporu trávení. Pomůže vám ve chvíli, kdy se potýkáte s následky přejedení a příznivě působí i proti plynatosti.

Uplatní se také při léčbě chřipky a kašle. Mějte však na na paměti, že je expektorantní a léky či čaje z něj nikdy neužívejte večer (resp. nejpozději než 4 hodiny před spaním).

Měli byste vědět: Za své účinky v této oblasti vděčí badyán působení kyseliny shikimové, jež slouží jako hlavní složka pro syntézu oseltamiviru, který můžete z lékáren znát jako Tamiflu – lék na chřipku.

O účinky tohoto nevšedního koření by se měly zajímat také ženy po porodu, a to zejména ty, které mají problémy s chutí k jídlu, či bojují s nedostatečným kojením. Badyán dokáže stimulovat výrobu mateřského mléka a čaj z něj chutná mnoha ženám lépe, než ten ze známějšího anýzu.

Badyán je rovněž díky svým mnoha pozitivním vlastnostem součástí mnoha druhů kosmetiky. Ovšem spíše zahraničních značek, u nás jeho četné použití teprve objevujeme. V kosmetologii se používá zejména jako účinná složka v kosmetice a léčivech, bojujících proti proti akné. Snižuje totiž tvorbu kožního mazu, ovšem pokožku nevysušuje. Rovněž se postará o nedokonalosti pokožky, aniž by ji dráždil. Brání také jejímu zbarvení, a jako bonus navíc vyhlazuje a rozjasňuje pleť.

TIP: Badyán byl dříve nazýván „badián“, což byla vlastně zkomolenina čínském názvu „ba jiao“, znamenajícího „chobotnici“.

Esenciální olej z badyánu

I když je pravý anýzový esenciální olej známější, měli byste vědět, že prospět vám může i ten z badyánu. Má sice o něco méně příjemné aroma než pravý anýzový olej, ale může se pyšnit podobnými zdravotními vlastnostmi. Má zejména vyšší obsah hlavní účinné látky – anetholu. Ovšem kvůli svému méně výraznějšímu aroma je mnohem levnější. Bylo by však chybou ho vnímat jen jako „náhražku.“

Má silné stimulační vlastnosti a o něco slabší expektoranční a diuretické vlastnosti. Při vnitřním použití léčí bolesti žaludku a střev, ovšem měl by být přijímán jen z rukou zkušeného aromaterapeuta. Je také součástí mnoha přípravků potlačujících kašel, a to zejména pastilek.

Externě se esenciální olej z badyánu používán proti revmatickým bolestem, při bolesti beder a v Indii rovněž k ošetření svrabu, či jako odpuzují prostředek proti vším a štěnicím. Ve veterinární péči je pak součástí přírodních přípravků, působících proti blechám.

Anýzová tinktura s medem pro dobré zažívání – recept

Ingredience:

20 g badyánu

sklenici lihu

sklenici vodky

2-3 lžíce medu

Vložte hvězdičky badyánu do láhve s lihem, dobře uzavřete a na dva týdny vložte na teplé a temné místo. Po této době slijte a badyán zalijte znovu, tentokrát vodkou. Získanou tekutinu a nově zalitý badýan znovu uložte na dva týdny. Po uplynutí této doby badyán sceďte a vyhoďte. Následně promíchejte obě tekutiny a oslaďte medem.

Anýzovou tinkturu s medem pro dobré zažívání užívejte třikrát denně a to v množství 15-20 kapek. A to nejlépe ve lžičce s vodou.

Pleťová voda z badyánu proti vráskám

Ingredience:

dvě lžíce badyánu

sklenice vody

Semena badyánu podrťte a zalijte horkou vodou. Nechte vychladnout a přelijte do dobře uzavíratelné nádobky. Použijte klidně starou kosmetickou lahvičku po jiné pleťové vodě, jen ji předem dobře vypláchněte. Nechtě několik dní ustát

Poté je vaše pleťová voda z badyánu proti vráskám okamžitě připravená k použití. Nanášejte ji jako jiné pleťové vody – tvář umývejte s její pomocí dvakrát denně vatovým tamponem. Přitom věnujte zvláštní pozornost oblastem, jež jsou náchylné k tvorbě vrásek. První účinky byste měli zaznamenat po několika týdnech pravidelného užívání.

Badyánový čaj pro lepší laktaci i na zažívání

Potřebujete pouze jednu vrchovatou lžíci badyánu, tu zalijte vroucí vodou a povařte na mírném plameni asi 10 minut. Užívejte při potížích s trávením jako akutní pomoc, případně popíjejte během dne jako podporu při kojení(za den byste měla vypít 2-3 šálky). Hodí se také při léčbě kašle nebo střevní koliky a to v obdobném množství. A lze ho podat i dětem, podobně jak čaj anýzový.

TIP: Sušené plody badyánu je rovněž možné žvýkat pro osvěžení dechu.

O badyánu

Badyán je vlastně je sušený plod stálezeleného stromu zvaného Badyáník pravý (Illicium verum nebo také Illicium verum Hook. F.), patřícího do čeledi klanopraškovitých (Schisandaceae). Původní domovinou tohoto strom je Asi, a to konkrétně Čína, Indie, Filipíny a Vietnam, ale dnes sroste například v subtropické oblasti Severní Ameriky Do Evropy se dostal v 16. století:

Komerčně se dnes badyán pěstuje téměř výhradně v Číně a Vietnamu. Přičemž největším producentem badyánu je právě Čína. V Číně roste zejména v oblastech jižních a jihovýchodních provincií, ve Vietnamu je pak badyán pěstován spíše na severu země, v regionech hraničících s Čínou. Přesně údaje o produkci neexistují. Nicméně odhaduje se, že v Číně se každý rok vyprodukuje asi 20 000 Mt badyánu, ve Vietnamu pak více než 5 000 Mt. V současnosti se však vietnamská vláda snaží produkci badyánu významně zvýšit.

TIP: Lze ho zaměnit se stromem, zvaným badyáník posvátný (Illicium religiosum), jež se pěstuje zejména v Japonsku a to vedle buddhistických svatyň. Jeho plody jsou však hořké a ke konzumaci se nehodí.

Tyto charakteristicky vyhlížející osmicípé hvězdy plné semen se používají nejen jako oblíbené aromatické koření ve slané i sladké kuchyni, ale také jako surovina pro výrobu léčiv a kosmetiky. Zmínky o jeho používání najdeme už v medicíně starověkých Řeků a Egypťanů.

Kontraindikace

Badyáník pravý není i přes své četné léčivé vlastnosti ani zdaleka 100 % univerzálním účinným prostředkem. Mezi kontraindikace při jeho užívání patří zejména rakovina a hypertenze. Myslete rovněž na to, že badyán může vyvolat alergickou reakci ve formě vyrážky.

Při dlouhodobém užívání v řádů měsíců se vystavujete rovněž riziku předávkování, které se projevuje mnoha příznaky. Nejčastěji jde o : horečku, hnisavý výtok z krku, křeče, dušnost a dokonce i možné poškození ledvin. Těhotné ženy a lidé s chorobami zažívacího traktu by se měli před použitím badyánu pro jistotu poradit se svým lékařem.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

Každý den můžete do své e-mailové schránky zdarma dostávat přehled aktuálních článků