Angrešt srstka, latinsky Ribes uva-crispa, slovensky ríbezľa egrešová, lidově bývá označován jako angrešt, srstka obecná či meruzalka. Rostlina patřící do čeledi meruzalkovité, Grossulariaceae.
Léčebné účinky
- Reguluje vysoký krevní tlak.
- Čistí cévy od usazenin cholesterolu.
- Detoxikuje organismus.
- Rozpouští močové a ledvinové kameny a písek.
- Nenávykové laxativum.
- Zmírňuje menstruační křeče.
- Působí příznivě na ledviny a močové cesty.
Použití a přípravky
Obsahuje velké množství vitamínů – A, C, B1, B6 a E. Je bohatý na minerální látky jako je zinek, vápník, hořčík, fosfor či železo. Obsahuje také vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.
Při dlouhodobém užívání (alespoň měsíc trvající kúra) likviduje močové kameny a písek, a také ledvinové kameny a písek. Nejlépe se takto užívá šťáva (nebo smoothie), dvakrát denně na lačno se užívá deci a půl šťávy.
Používá se při potížích s akutní či chronickou zácpou.
Ze sušených listů se připravuje čaj s protizánětlivými a zklidňujícími účinky.
O angreštu srstce
Angrešt srstka je zhruba metr vysoký trnitý keř. Listy jsou laločnaté, opadavé, mají zhruba 3 cm a na rubu bývají chlupaté. Květy bývají malé, zelenkavé až načervenalé, objevují se v dubnu či květnu. Plody se objevují v průběhu července a srpna, jedná se o bobule se sladkokyselou chutí – angrešty. Původní odrůda angreštu má zelené plody, ovšem existují i kultivary s plody bílými, žlutými či červenými. V posledních letech bývají angrešty často napadeny americkým padlím, vznikají však nové kultivary odolné vůči tomuto houbovému onemocnění rostlin.
Domácí recepty
Zavařený angrešt
70 dkg angreštu omyjeme, odstraníme stopky a bubáky a rozpůlíme. Přidáme cukr podle chuti, 1 celou skořici a 5 hřebíčků. Podlijeme trochou vody a vaříme zhruba 5 minut. Horkou směs lejeme do čistých a suchých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Skladujeme na chladném a temném místě.