Alergie na vzestupu: proč se zvyšuje jejich výskyt?

Alergie na vzestupu: proč se zvyšuje jejich výskyt?
Alergie na vzestupu: proč se zvyšuje jejich výskyt?

Pokud se vám zdá, že se vaše sezónní alergie časem zhoršuje, pravděpodobně se nemýlíte. Odhaduje se, že 30 až 40 % světové populace má nyní nějakou formu alergie a alergické reakce – od senné rýmy po ekzém a astma – rostou po celém světě.

​Alergie negativně ovlivňuje kvalitu našeho života

Většina alergických reakcí není smrtelná, ale bez ohledu na to, jak mírná nebo závažná je alergie, nevyhnutelně ovlivňuje kvalitu života člověka. To může znamenat utrácení spousty peněz za preventivní opatření v podobě čističek vzduchu, léků jako jsou antihistaminika a nebo potravin bez složek, které by mohly alergii způsobit (bezlepkové potraviny, veganské potraviny apod.).

Většina lidí, kteří trpí i mírnou alergií, má problémy se spánkem. Nedostatek kvalitního spánku pak ovlivňuje naši produktivitu, schopnost se soustředit, paměť a další kognitivní procesy. Trpí také naše duševní zdraví a není výjimkou, že lidé se středně těžkou alergií mají nějakou formu deprese nebo úzkosti. Pokud vám neustále chybí spánek a neustále se necítíte nejlépe, po určité době si tento fakt vybírá svou daň.

​Proč je alergií více?

Existuje mnoho teorií, co může stát za nárůstem alergií. Jedna z nich je tendence moderní společnosti klást až přílišný důraz na hygienu, což může přispět k vyšší citlivosti na alergeny. Zejména u malých dětí se v současnosti dbá na to, aby se dostaly do kontaktu s bakteriemi co nejméně. To ovšem paradoxně vede k tomu, že jsou citlivější a při jakémkoliv kontaktu reagují výrazně hůře než generace před nimi.

Tuto teorii potvrzuje studie provedená nedávno ve Velké Británii. Vědci zde zkoumaly rodiny, jejich životní styl a přístup k hygieně a jak tyto faktory ovlivňují zdraví dětí a jejich alergie. Studie zjistila, že v rodinách, které měly více dětí, se výrazně méně objevovaly jakékoliv projevy alergie. Starší sourozenci přinášeli domů různé bakterie a viry, kterým byli vystaveni i ti nejmladší. A ti si vůči nim díky tomu mohli vybudovat lepší imunitu.

​Také potravinové alergie jsou na vzestupu

Mezi další vysvětlení nárůstu alergických reakcí patří změny ve stravování, které v posledních letech nastaly. Zpracované potraviny tvoří výraznou část toho, co jíme. Přijímáme také celkově méně vlákniny – a to vše negativně ovlivňuje náš střevní mikrobiom. Tělo se pak stává náchylnější také k potravinové alergii a my mnohem negativněji reagujeme na některé složky přijímané potravy.

Ještě před několika lety se doporučovalo těhotným ženám, aby během těhotenství nekonzumovaly alergenní potraviny jako mléko, vejce, jahody či arašídy. Tyto potraviny se také nedoporučovaly pro děti mladší 3 let. Ovšem dnes již víme, že podobné rady napáchaly více škody než přinesly užitku. Naopak se zjistilo, že raná expozice těmto alergenům nás může ochránit, zvýšit naši rezistenci vůči nim a snížit tak pravděpodobnost vytvoření alergie.

​Jakou úlohu hraje při alergiích náš mikrobiom?

V našem střevním traktu žijí biliony bakterií, které pomáhají rozkládat potraviny a jsou důvodem, proč můžeme jíst jídlo a přeměnit je na živiny. Jedna z teorií o nárůstu alergií je, že za posledních 200 let se naše strava dramaticky změnila, pokud jde o to, co jíme. Naše tělo je po tisíci letech, kdy v podstatě lidé přijímali to stejné, najednou zaplaveno mnohem více tuky, mnohem více cukry a především mnohem méně vlákniny. Vláknina je přitom nezbytná pro mnoho těch dobrých, zdravých bakterií, které nám pomáhají trávit jídlo.

Je samozřejmě nemožné začít se stravovat tak, jak bylo přirozené pro naše předky před více než 100 lety – a to ani není zdravé. Pokud se ovšem chceme ujistit, že nás neohrozí všechny alergenní potraviny, můžeme svému mikrobiomu pomoci. Dbejte více na to, co jíte. Snažte se omezit zpracované potraviny a zařaďte do jídelníčku více čerstvých surovin. Hlídejte si příjem vlákniny a hledejte způsoby, jak zdraví svého mikrobiomu ještě více podpořit. Pomoci vám s tím může například chioská masticha, která je známá svými blahodárnými účinky na zažívání a trávení.

​Podpořte imunitní systém přírodní cestou

Existuje mnoho účinných zcela přírodních látek, které pomohou posílit imunitní systém a zvýšit jeho obranyschopnost. Doplňky stravy vám tak mohou zajistit větší ochranu před alergeny, aniž byste riskovali vedlejší účinky či nákladnost případné léčby. Jedním z takových přípravků je i Herb Alerg, přírodní produkt s vysokým obsahem flavonoidů a polyfenolů obohacený o lipozomální vitamín C a zinek. Pomáhá zmírnit nepříjemné alergické projevy a podporuje správnou funkci imunitního systému. Je ideální při sezónních alergiích, histaminové intoleranci, alergiích na zvířata, prach a roztoče či při senné rýmě.

———Komerční článek———-

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here