Potočnice lékařská

potočnice lékařskáPotočnice lékařská (někdy známá jako řeřicha potoční) je rostlina, kterou si údajně natolik oblíbil Napoleon Bonaparte, že se začala pěstovat po celé Francii.

Léčivé účinky

  • Pomáhá s léčbou avitaminózy.
  • Čistí krev.
  • Usnadňuje vykašlávání.
  • Působí močopudně.
  • Zlepšuje zažívání
  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Povzbuzuje organismus.

Použití a přípravky

Potočnice byla v dříve používaná jako jakási náhražka hořčice. Listy této rostliny nacházejí uplatnění v salátech. Zbytek rostliny je po usušení používán jako koření. Léčivé účinky rostliny se využívají už od starověku.

  • Bioinformační širokospektrální regenerační přípravek Vironal s potočnicí vyrobený podle moderních poznatků fytoterapie, psychotroniky, krystalterapie a biorezonance ovlivňuje především dráhu plic, tlustého a tenkého střeva, sleziny, boční větev dráhy jater, a tím i problémy, které se vztahují k jejich nedostatečné funkci.

O potočnici lékařské

potočnice lékařskáPotočnice lékařská (Nasturtium officinale) se řadí mezi vytrvalé rostliny s růstem do výšky až 90 cm. Zvláštností lodyhy je její hranatý tvar, který je dutý. Květenství potočnice je od května do srpna. Květy jsou bílé se žlutými středy. Zajímavostí této rostliny je, že jsou zelené i přes zimní období. Ve volné přírodě roste u pramenů potoků či na jiných více vlhčích místech. V České republice roste roztroušeně na několika místech.

Potočnice je silně ohrožená, proto je v České republice považována za chráněnou. Na žádost Napoleona začala být šlechtěna a pěstována ve Francii okolí města Chantilly jako zelenina, která se přidávala do mnoha pokrmů.

Potočnice může být napadena nějakou chorobou a po užití člověkem je možný přenos infekce.

Domácí recepty

  • Omáčka: Potočnicový dip je velice chutný pokrm. Na jeho přípravu je zapotřebí 500g listů potočnice lékařské, 6 lžic bílého jogurtu, 3 lžíce smetany, šalotku, šťávu z citronu, trochu soli a pepře. Listy omyjeme pod tekoucí vodou a nasekáme na jemné kousky. Vše smícháme se smetanou, jogurtem, šalotkou a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. V tomto dipu je možné namáčet jakoukoliv zeleninu, grilované ryby nebo ho použít jako omáčku k bramborům.
  • Nálev: Nálev z této rostliny je možné použít vnitřně. Nasekáme asi 200g listů včetně lodyhy a zalijeme vroucí vodou. Necháme 20 minut louhovat a poté nálev užíváme chladný v malých doušcích.
foto: kirybabe, Rocky Mountain National Park