Oreláník barvířský

Oreláník barvířský CC BY-SA 3.0, Odkaz

Oreláník barvířský je v západním světě poměrně málo známá bylinka. Byla hojně využívána domorodci ve střední a jižní Americe na výrobu červeného barviva na tělo a rty. Ale v dnešní době se používá spíše k léčbě a prevenci proti různým nemocem.

Léčivé účinky

  • Plody oreláníku chrání zdraví očí (obsahují karotenoidy) před UV zářením.
  • Plody zabraňují známkám předčasného stárnutí.
  • Listy mají protizánětlivé vlastnosti.
  • Listy léčí různá kožní onemocnění.
  • Listy omezují schopnost jater produkovat LDL (špatný) cholesterol.
  • Listy pomáhají při trávení.
  • Všechny části rostliny mají hypoglykemické vlastnosti (snižují hladinu glukózy v krvi).

Použití a přípravky

Plody oreláníku:

  • Jedlá buničina kolem semen chutná podobně jako čerstvý pepř s nádechem sladkosti z muškátového oříšku. Obvykle se suší, rozemele a přidá se do oleje – tato olejová směs se pak přidává do pokrmů a dodává typickou chuť indické a latinskoamerické kuchyni.
  • I když možná neznáte typickou kořeněnou chuť oreláníku, je pravděpodobné, že už jste ho dříve konzumovali. Z této rostlinky se totiž vyrábí potravinářské barvivo, které se přidává například do sýrů, másla, margarínu, koláčů, sušenek a obilovin.

Listy oreláníku:

  • Odvar z listů a alkoholu se aplikuje lokálně na kůži, uklidňuje řadu kožních onemocnění (popáleniny, řezné rány, tržné rány a další) a ve formě slabšího odvaru se pak používá k léčbě vaginálních infekcí.
  • Listy se také požívají k získání léčebných vlastností uvedených výše.
  • Čaje z listů oreláníku se používají k léčbě průjmu a ke zmírnění příznaků úplavice.

O oreláníku

Oreláník je vlastně název pro semínka, která rostou uvnitř plodu na stromě oreláníku (Bixa orellana). V přírodě se vyskytuje v jižní Americe a v Karibiku a několika dalších oblastech s tropickým nebo subtropickým podnebím.

Oreláník dozrává na podzim, ovoce pak padá přímo ze stromu na zem. Ovoce samotné není jedlé, ale semínka uvnitř něj ano. Zatímco ovoce se používá zejména v kuchyni, listy této rostliny jsou využívány zejména pro své léčivé vlastnosti.

V současné době prochází oreláník řadou lékařských studií, které mohou objevit další léčebné vlastnosti této rostliny. Některé neoficiální důkazy naznačují, že oreláník může pomoci v léčbě rakoviny prostaty a mohou zlepšit zdraví srdce, léčit reprodukční problémy, eliminovat systémové infekce a další.