Koriandr setý

koriandr setýKoriandr setý je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Využívá se tedy kromě léčitelství, převážně v kuchyni.

Léčivé účinky

  • Podporuje produkci žaludečních šťáv.
  • Pomáhá proti bolestem břicha, uvolňuje křeče.
  • Překonává pocity plnosti či nadýmání.
  • Pomáhá při revmatických bolestech kloubů.
  • Podporuje vykašlávání.
  • Působí baktericidně.
  • Zvyšuje chuť k jídlu.
  • Má příznivé účinky na správnou činnost nervové soustavy.

Použití a přípravky

Už od pradávna se účinků koriandru využívá v léčitelství. Nejvíce se ale používá jako koření v gastronomii.

  • Esenciální oleje koriandru urychlují hojení drobných ran, pomáhají při žaludečních problémech a podporují duševní revitalizaci.
  • Extrakt z koriandru je obsažen i v kapkách proti chrápání.
  • Pokud vás trápí časté bolesti kloubů a svalů, zkuste masážní olej s koriandrem.
  • Pro psychickou pohodu se doporučuje pít čaj s obsahem koriandru.

O koriandru setém

Koriandr setý je jednoletá bylina, která planě roste ve Středozemí, avšak jejím původním domovem je Egypt. Rostlina byla nalezena v egyptských hrobech faraonů jako obětní bylina. Zmiňuje se o ní i Starý zákon.

koriandr setý semínkaSbírá se plod. V některých kulturách se žvýká nebo louhuje a popíjí jako nálev podporující dobré trávení. Usušený plod má ostrou kořeněnou vůni a aromatický zápach.

Koriandr se taky používá zevně – například k ošetřování vředů nebo jako mast při onemocnění kloubů. Už odnepaměti je považován za výborný prostředek pro prevenci a léčbu zažívacích potíží.

Stále větší oblibě se koriandr těší v gastronomii. Používá se jako koření do salátu, masa, sušenek, marmelád. K dochucení omáček a polévek. Největší uplatnění našel koriandr v indické kuchyni, kde se používá jako tradiční přísada do kari. Stejně populární je i v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni.

Podle lidových pověr přináší koriandr do domova klid, bezpečí a ochranu. Nošení semen koriandru prý tlumí bolest hlavy.

foto: ecos de pedra, Ombrosoparacloucycle