Kakost smrdutý

Tato bylina je známá pro svůj nepříjemný zápach. I přesto má však v kategorii léčivých bylinek velmi významné místo. Již ve starověkém Řecku využívali hojně tuto jednoletou až dvouletou bylinku pro lékařské účely. Kakost dorůstá výšky až 50 cm. Kvete většinou růžově až nafialověle, pouze zřídka jsou květy kakostu bílé. Kvete od června do října. Obliba kakostu je velmi proměnlivá. V jednom období se využívá bylinka téměř na každý neduh či obtíž, posléze téměř upadne v zapomnění. I přes tento nevyvážený koloběh se však podařilo bylinku zařadit mezi účinné léčivé bylinky, které slouží především jako součást léčivých směsí.

Léčivé účinky

Kakost smrdutý
  • Zastavuje krvácení především z nosu ale i plic.
  • Účinný prostředek proti průjmu.
  • Využívá se k léčení katarů trávicích orgánů.
  • Močopudný prostředek, který se využívá pro rozpouštění močových kamenů.
  • Pomáhá proti kašli.
  • Uvolňuje hleny.
  • Léčí dnu a revmatismus.
  • Léčivý při kožních chorobách.

Pěstování

Kakost smrdutý lze pěstovat na zahradě ale i v truhlících nebo květináčích. Kakosty jsou trvanlivé a mrazuvzdorné, takže jejich pěstování není nijak náročné. Vyžaduje slunečné místo, ale prostředí, které přesáhne teplotu třiceti stupňů Celsia mu nedělá moc dobře. Také potřebuje dostatek vody a časté hnojení, aby měl ty nejlepší podmínky pro bohaté kvetení. Půda by měla být dostatečně vlhká, pokud ale kakost pěstujete v polostínu, stačí i sušší zemina. V době podzimu pak sestříhejte bylinku těsně nad zemí, aby vám vykvetla i další rok. Výsev je nejvhodnější od února do března.

Sběr a sušení

Jak už bylo řečeno, kakost kvete od června do října. Pro sběr jsou vhodné i listy, které jsou základní surovinou pro výrobu vonných olejů. Léčivá složka je však v největším množství obsažena v nati, která se sbírá na počátku kvetení nejlépe i s kořeny. Při trhání začne bylinka nepříjemně páchnout, ale při následném sušení aroma výrazně zeslábne. Kakost můžeme nalézt ve stinných vlhkých lesích, na mýtinách a v houštinách. Celkově se bylinka soustředí na bohaté porosty, kde je větší vlhkost. Sušení by mělo probíhat ve stínu při teplotách do 40 stupňů Celsia. Užívat lze ale i čerstvý kakost, který obsahuje léčivé složky ve větším poměru.

Recepty

Kakost se využívá jak vnitřně tak i při vnější aplikaci. Za osvědčené se považují obklady, čaje a čajové směsi nebo odvary. Většinou se podává v kombinaci s dalšími bylinkami protože citlivější jedinci mohou mít z pravidelného užívání zažívací obtíže. Napoprvé jej proto zkoušejte s opatrností.

Kakostový čaj: Čaj se většinou vaří ze sušené bylinky, protože se popíjí častěji a předejde se tak žaludečním obtížím. Pro výrobu kakostového čaje si vystačíte se třemi polévkovými lžícemi sušené bylinky, kterou přelijete půl litrem vroucí vody a necháte 5 minut luhovat. Poté odvar přecedíte a popíjíte po malých doušcích během celého dne.

Další variantou je čaj z kořene kakostu, kdy postačí dvě až tři čajové lžičky kořene a vaříte deset až patnáct minut v půl litru vody. Lze pít i více hrnků za den, ale celkově by se tento čaj neměl užívat déle než tři týdny v kuse.

Zázračné obklady z odvaru kakostu: Odvar pro obklady se naopak většinou doporučuje připravovat z čerstvých bylinek protože soustředí v natích více léčivých složek se silnějším účinkem. Alespoň dvě hrsti čerstvého drceného kakostu nechte přejít velmi krátkým varem (stačí dvě až tři minuty) a poté do něj namočte obkladový materiál. Napuštěnou látku pak přikládejte na postižená místa a nechejte nějakou dobu působit. Lze takto léčit i ušní záněty, obličejové záněty, bolesti zubů nebo záněty nervů, otoky, bolesti břicha a nehojící se rány. V některých případech lze využít drcený kakost čerstvý bez vývaru ve vodě přiložený přímo na postižené místo.

Speciální čajová směs proti zažívacím obtížím: Tato čajová směs je velmi oblíbená, ačkoliv je trochu složitější na přípravu. Musíte smíchat pět hrstí natě kakostu, pět dílů listů či plodů borůvky, tři díly natě mochny a tři díly dubové kůry. Tuto směs můžete skladovat v uzavíratelné sklenici na suchém a tmavém místě. Pro přípravu čaje použijete dvě lžíce směsi, kterou zalijete půl litrem vroucí vody. Poté přikryjete a necháte přibližně 20 minut luhovat. Přeceděný čaj pijte průběžně čtyři hodiny po několika malých dávkách. Přitom byste neměli přijímat žádnou potravu. Už po prvním použití by vaše zažívací obtíže, křeče nebo průjem měli polevit. Pokud ne, lze po dvanácti hodinách zopakovat.