Jetel plazivý

Tahle plevelovitá bylinka je jednou nejběžnějších, kterou můžete potkat prakticky kdekoliv. Na loukách, pastvinách, parcích, zahradách i u cest. Většinou je jetel využívaný jako krmivo pro chovná zvířata tzv. pícnina. Zároveň má velký význam pro včely díky výživným pylovým zrnům a jako hnojivo se používá při obohacení půdy o dusík. Je to vytrvalá bylinka vysoká 10 až 30 cm s trojitými lístky a kulovitými květními hlávkami nejčastěji bílé, krémové až jemně narůžovělé barvy. Kvete od května do října.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při cukrovce díky obsahu snadno stravitelné glukózy.
  • Ulevuje při revmatismu.
  • Zmírňuje žaludeční potíže a pomáhá s průjmem.
  • Účinný také jako kožní dezinfekce na akné, vyrážky či ekzém.
  • Používá se při detoxikaci organismu a čištění krve.
  • Ulevuje při nachlazení, angíně, chřipce nebo bronchitidě.
  • Pomáhá při problémech s menopauzou.
  • Účinný proti nespavosti a nevolnosti.

Pěstování

Pěstování není při této bylince nutné. Skutečně se vyskytuje tak hojně, že je celkem zbytečné vysazovat jej na vlastním pozemku. Jako plevel se dokáže rozrůst opravdu rychle a zabírá spoustu místa, které můžete využít pro pěstování jiných bylinek. Pokud i přesto chcete jetel plazivý mít přímo pod okny, stačí klasický výsev ze semen. Uchytí se velmi snadno a odolává dokonce i mechanickému poškození. Jedná se o skutečně odolnou bylinku.

Sběr a sušení

Při sběru se můžete zaměřit na celou nadzemní část jetele a to jak listy, tak i květ nebo nať. Za nejúčinnější se ale považuje právě květ, který se sbírá při vrcholu jeho kvetení před odkvětem. Zasychající hnědé květy nejsou už pro sběr vhodné. Pro sušení si vyberte skutečně suché místo, které je ve stínu a v případě, že sušíte jetel v uzavřené místnosti, dbejte na to, aby byla dobře větraná. Nikdy nesušte jetel na přímém slunci ani v teplotách vyšších než 35 stupňů Celsia. Zničili byste tím léčivé látky obsažené v bylince (poznáte tak, že květ jetele zčerná). Uskladňujte v dobře uzavíratelné nádobě v suché místnosti, abyste uchránili sušený jetel před vlhkostí a škůdci.

Recepty

Z jetele můžete připravit klasický čaj nebo udělat lihovou tinkturu. Velmi oblíbený je také jetelový sirup. Pro čištění pleti lze vytvořit jetelové tonikum nebo mast.

Jetelový čaj: Dvě polévkové lžíce sušeného květu zalijete půl litrem vařící vodou a necháte přibližně 5 až 10 minut louhovat. Poté čaj přecedíte a popíjíte buď po douškách během celého dne, nebo dvakrát až třikrát denně naráz. Lze jej užívat bez obav dlouhodobě, jetel nemá žádné vedlejší účinky. Lze ho také kombinovat s dalšími bylinkami pro zvýšení účinku. S mátou, mateřídouškou nebo tymiánem připravíte skvělý čaj proti nachlazení a se smetankou lékařskou zase první pomoc při zažívacích potížích.

Jetelový dezinfekční nálev: Připravuje se obdobně jako čaj, jen místo dvou lžic přidáte do misky 4 až 5 lžic sušených květů jetele popřípadě dvě až tři hrsti čerstvých květů. Louhovat nechejte nejméně 15 minut a poté omývejte zasaženou pokožku nebo použijte nálev na obklady. Koupel s nálevem působí jako dezinfekce a podporuje hojení pokožky. Lze využít i při drobných poraněních, spáleninách nebo ekzémech nebo samotný nálev použijte jako pleťovou vodu, která pomáhá při problémech s akné. Stačí otírat pleť čistým vatovým tampónkem namočeným v nálevu nejméně dvakrát denně.

Jetelová mast: Vynikající jak na kožní problémy tak i na opruzeniny. Nasbírané květy necháte jeden den zavadnout a druhý den zalijete olejem a necháte macerovat v teplé vodní lázni po dobu 4 hodin. Voda se však nesmí přivést k varu. Macerát necháte zchladnout, přefiltrujete a zahustíte třeba včelím voskem nebo vazelínou v množství 1 g na 8 ml macerátu. Květy lze macerovat v oleji i za studena a to po dobu 6 týdnů při pokojové teplotě.

Jetelový sirup: Nasbírejte přibližně litr čerstvých jetelových květů, zalijte litrem vody a květy v ní povařte na mírném ohni. Postačí 5 až 10 minut, ne však více než 20 minut. Po odstavení zakryjte a nechte louhovat do druhého dne. Poté jetelový nálev přeceďte a vymačkejte vodu i z květů. Nálev přiveďte k varu, přidejte kilogram cukru (nejlépe třtinový, ale poslouží i obyčejný), tenké plátky z jednoho celého citrónu nebo pomeranče (dobře předtím omyjte kůru), povařte 10 minut, opět sceďte a nalijte do lahví. Jetelový sirup můžete podávat na lžičce, sladit s ním čaj nebo používat v kuchyni například k přelévání lívanců a palačinek.