Dutohlávka sobí

Dutohlávka sobí není léčivá bylina v pravém slova smyslu. Jedná se o lišejník, což je zjednodušeně řečeno spojení houby s řasou. Na pohled vypadá jako malý keříček bílošedé barvy o výšce kolem 10 cm. Kromě toho, že slouží jako potrava pro soby v severních částech světa, živí se jí i lidé. Nalézt ji však můžeme i v jižních oblastech, ale pouze v horách, protože nesnese vysoké teploty a vlhkost. Není to tak dlouho, kdy se vědci začali zabývat léčivými složkami, které mají obsažené v těle svého složitého organismu.

Léčivé účinky

dutohlávka sobí Autor: Kristian Peters — Fabelfroh 15:01, 2 October 2006 (UTC) – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, Odkaz
  • Pomáhá léčit zácpu.
  • Působí jako antibiotikum.
  • Má účinnost proti nádorovým onemocněním.
  • Posiluje imunitu.
  • Uklidňuje podráždění zažívacího traktu.

Pěstování

K pěstování dutohlávky velmi často nedochází. V severských zemích mají sice plochy, které vyhrazují pro pěstování dutohlávky, ale i jde o zdlouhavý a náročný proces. Tyto lišejníky lze jen výjimečně najít i v lesích, na vřesovištích nebo rašeliništích. Domovinou dutohlávky je tundra. Jak už bylo řečeno, dutohlávka potřebuje ke svému růstu chladné, suché stanoviště a především zabezpečený prostor, protože v případě jejího poničení se jen těžko obnovuje. Její organismus nenaroste za rok o více než jeden centimetr.

Sběr

Při sběru je díky její náchylnosti proto důležité vyjímat lišejník z jeho povrchu velmi opatrně. Pokud je jeho část poškozena, velmi často se stává, že odejde pozvolna celý organismus. Léčivé účinky dutohlávky znali už staří Egypťané, kteří ji využívali při potížích se zažíváním, ale také jako zdroj vitamínů při nedostatečné imunitě. Ve Francii z drcených stélek dutohlávek vyrábějí dokonce i vitamínové marmelády. Skandinávci z ní pak vyrábějí také alkohol.

Recepty

Čaj z dutohlávky na podporu imunity: K výrobě lišejníkového čaje stačí jedna polévková lžíce bylinky zalitá čtvrt litrem vroucí vody. Poté necháte 15-20 minut louhovat a vypijete ještě teplé. Tento čaj si můžete bez vedlejších účinků připravovat několikrát denně. Bylinkáři a lidoví léčitelé také často připravují macerát, ve kterém se lépe uvolní zdraví prospěšné látky. Polévkovou lžíci bylinky zalijete čtvrt litrem studené vody a necháte louhovat alespoň 8 hodin. Před pitím si jej pak jednoduše přihřejete.