Cibule kuchyňská

Cibule je dvouletá rostlina, jejíž léčebné účinky sahají až do starověké Číny a Indie. Sušením a teplem z cibule mizí léčivé látky, proto je zdraví přínosnější spotřebovat ji čerstvou.cibule kuchyňská

Léčivé účinky

  • Snižuje krevní tlak.
  • Ničí střevní parazity.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhá při odkašlávání.
  • Příznivě přispívá k vyléčení zánětu nosohltanu.
  • Pomáhá při hmyzím bodnutí.
  • Snižuje křehkost cévních stěn
  • Pomáhá eliminovat bičenku poševní.

Použití a přípravky

Cibule se nejčastěji používá při vaření jako zelenina či koření. Své využití nachází i cibulová nať, například v ozdobě pokrmů. Osmažená cibule se nejčastěji používá jako základ při přípravě gulášů, omáček a dalších typů jídel.

Z lékařského hlediska se cibule využívá při zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku, uvolnění či vyléčení zánětu dutiny ústní či hltanu.

  • Bylinný extrakt Agnin s cibulí je perfektním prostředkem pro uvolnění horních dýchacích cest.

O cibuli kuchyňské

Cibule kuchyňská (Allium cepa) se pěstuje v mnoha dalších odrůdách, které jsou charakteristické svou barvou, velikostí či chutí. Pěstování cibule je možné začít buď ze semene, nebo ze sazečky.

cibule kuchyňská použitíKvěty cibule, které se objevují ve druhém roce života rostliny, obsahují vysoké množství cukru. Pyl, ve kterém je cukr obsažen, je sbírán včelami, které produkují med. Cibulový med je vzácný, má jantarovou barvu a nepatrně krystalizuje.

Cibule obsahuje látku s antibiotickými účinky allicin. Doporučuje se sníst 6 cibulí týdně.

Každá správná hospodyně ví, že cibule se musí obrečet. Během krájení se z ní uvolňují látky, které pokud se dostanou do blízkostí očí, způsobují aktivaci slzných žláz.

 

Jedna stará moudrost zní: „Člověk může vařit bez ohně, ale ne bez cibule.“

Domácí recepty

  • Na rýmu, kašel, chřipku, angínu, bolest v krku: Nakrájenou cibuli na jemné kostičky posypat cukrem a nechat odležet nějaké nádobě. Po zhruba 2 hodinách polévkovou lžící užívat extrahovanou šťávu z cibule 3x denně.
  • Na vysoký krevní tlak: Smícháním 4 cibulí, 4 citronů, 80 g nastrouhaného česneku, 40 g nastrouhaného křenu a 1 kg cukru vznikne směs, na kterou nalejeme vlažnou povařenou vodu. Po 14 dnech je možné užívat přípravek 3x denně po 1 polévkové lžíci.
foto: Alexandre Dulaunoy, Christoph Zurnieden