Celer

Celer patří k nejznámějším plodinám, které využíváme nejčastěji v kuchyni. Už staří Egypťané však znali i jeho léčivé účinky. Přišli dokonce i na to, že čerstvá šťáva z celeru pomáhá odbourávat alkohol v krvi. Celer je kořenová zelenina, která je zároveň typickou bylinkou, která byla vyšlechtěna. Využít se pak dá z této plodiny všechno. Zatímco samotný plod obsahuje spoustu důležitých aminokyselin, listy se podílí na příjmu vitamínu C a vitamínů řady B. Kořen celeru navíc obsahuje organické kyseliny a důležité minerály.

Léčivé účinky

  • Snižuje riziko rakoviny žaludku.
  • Pomáhá s regulací krevního tlaku.
  • Reguluje hladinu cholesterolu.
  • Funguje jako účinné projímadlo (celerový džus).
  • Pomáhá zlepšovat funkci ledvin.
  • Účinný pomocník při hubnutí.
  • Detoxikuje tělo a odvodňuje organismus.
  • Zklidňuje nervový systém.
  • Reguluje hormony, bojuje s impotencí a zvyšuje plodnost.

Pěstování

Pěstování celeru začíná od výsevu, ke kterému je nejvhodnější doma počátkem února. Klíčí přibližně dva týdny a semenáčky celeru se dále přesahují koncem května na záhon do sponu 3×2 cm. S pěstováním celeru má většina lidí již bohaté zkušenosti, pokud mají zahrádku, protože tahle kořenová zelenina se často využívá v kuchyni aniž bychom tušili o bohatých léčivých účincích, které celer skrytě nabízí.

Sběr

Při sběru je důležité rozlišovat mezi jednotlivými částmi plodiny, abyste vytěžili z celeru skutečně maximum. V léčitelství stejně jako v kuchyni využijete listy i samotný plod. Zatímco plod je lepší zpracovat pro získání čerstvé šťávy, listy mají naopak největší podíl léčivých látek v usušeném stavu.  Při sušení si však musíte dávat pozor na vlhké prostředí, protože listy mají tendenci plesnivět již při nízké vlhkosti.

Recepty

Listy celeru obsahují mnoho aminokyselin a především i vitamín C a vitamíny řady B. Kromě plodu jsou tedy vhodné i celerové listy.

Celerová směs na posílení organismu: K vitamínové směsi potřebujete lžíci celerových listů, lžíci citronové šťávy, přibližně 1 dl mrkvové šťávy a 1 dl šťávy z červené řepy. Všechny suroviny rozmixujete jednoduše v mixéru a můžete popíjet. Tento drink je určený na posílení jater, ledvin i srdce.

Celerová šťáva proti cukrovce: Celer také  pomáhá při léčbě cukrovky. Čerstvá šťáva z celeru v množství 1 dl může pomoci se snížením obsahu cukru v krvi. Pije se ráno na lačno po dobu 4 – 6 týdnů.  

Antibiotický celer: Celer má navíc i antibakteriální účinky, které při konzumaci uvolňují látky, jenž likvidují bakterie a viry v trávicím traktu. Může pomoci i při nachlazení nebo angíně. Nejúčinnější je čerstvá celerová šťáva a to dvakrát denně v množství 1 dl po dobu jednoho týdne. Pro antibiotický mix můžete zkusit smíchat a rozmixovat 1 dl celerové šťávy, 1 dl citronové šťávy, 1 dl mrkvové šťávy a 1 lžíci listů lichořeřišnice.

Afrodiziakum z celeru: Už v dávné minulosti se celer využíval jako účinné afrodiziakum. Celer s hrubými částmi listů odšťavíte a popíjíte mezi jídlem 2 dl množství šťávy jednou za dva dny. Větší množství by mohlo podráždit ledviny. Afrodiziakální účinky by se pak měli dostavit zhruba po jednom týdnu užívání.