Brutnák lékařský

Brutnák lékařský pochází původem ze Středozemí, ale dnes planě roste po celé Evropě. Dříve jej využívali proti melancholii a často se používal i v kuchyni do salátů a na zdobení masa. Čaje z brutnáku se užívali při problémy se srdcem. Tato jednoletá bylinka dorůstá výšky až 80 cm a má velmi silný a dlouhý kořen. Kvete od května do  září a ačkoliv má většinou modrou barvu, lze ho najít vzácně i v barvě bílé nebo růžové.

Léčivé účinky

  • Léčivý přípravek na nemoci horních cest dýchacích.
  • Účinný při zánětech ledvin a močového měchýře.
  • Prevence proti revmatismu.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Používaný k léčbě zánětlivých kožních onemocněních.

Pěstování

Pěstovat lze brutnák velmi snadno. Stačí mít větší plochu a v období mezi březnem a červencem zasít brutnák do hloubky přibližně 2 cm. Aby úspěšně vyklíčil, potřebuje tmu. Kvůli dlouhému kořenu brutnák špatně snáší přesazování a tak by stanoviště mělo být konečné. Po vyklíčení protrhejte výsadbu do sponu 30×40 cm. Pokud bude výsadba moc hustá, mohla by být náchylná na plísně a mšice. Pokud se vám nepodaří klíčení napoprvé, můžete zkusit semena při dalším výsevu naříznout nebo nechat před vysázením naklíčit. Brutnák by měl vyklíčit během 10-ti až 12-ti dnů. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti, ale snese i polostín. Nemá žádné nároky na půdní vlastnosti.

Sběr

Sklízí se mladé listy se sametovým povrchem, které je potřeba zpracovat okamžitě po sběru protože jinak ovadnou a ztratí léčivé účinky. Je možné listy také zamrazit, ale i touto úpravou se ztrácí podstatná část léčivých složek. Na sušení se listy sbírají ke konci května nebo v červnu, kdy je podíl léčivých složek v listech nejsilnější. Nejlépe je usušíte ve stínu, ale musíte se vyhnout vlhkému prostředí.

Recepty

Brutnák se nejčastěji užívá ve formě čaje nebo čerstvě nasekaných mladých lístků, které se přidávají do mléka. Existuje však několik dalších receptů, kterými můžete léčivé účinky brutnáku spojit s kuchyní.

Kandovaný brutnák: Velmi oblíbenou formou zpracování brutnáku je jeho kandování. Potřebujete pouze vaječný bílek, moučkový cukr a pak samozřejmě květy brutnáku. Bílek jednoduše nanesete na květy a ty pak obalíte v moučkovém cukru. Takto připravené květy položíte na pečící papír a vložíte s plechem do vlažné trouby, aby se vysušily. Takto vám vydrží kandovaný brutnák až jeden týden, pokud ho vložíte do uzavřené sklenice.

Tradiční brutnákový čaj: Příprava brutnákového čaje je velmi snadná. Nejprve 2 -3 gramy sušených květů brutnáku zalijeme vroucí vodou a poté necháme pod pokličkou pár minut vyluhovat léčivé složky. Stačí jeden šálek čaje popíjet průběžně po celý den a to až po dobu 4 týdnů.  

Bylinkové máslo s brutnákem: Příprava brutnákového másla je sice trochu náročnější, ale určitě za to stojí. Přibližně 150 g másla utřeme s lžící brutnáku sušených květů brutnáku lékařského, přidáme lžíci kopru a lžíci pažitky. Po promíchání spojíme se lžičkou nadrobno pokrájené cibulky, nejlépe jarní. Znovu utřeme a dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Brutnákové máslo můžete použít klasicky na pečivo nebo jako přílohové máslo k rybám a grilovaným masům.