Brukev černá

Česky: 

Brukev černá

Latinsky: 

Brassica nigra

Slovensky:  

Horčica čierna

Brukev černá, též známá pod názvem Černohořčice setá.

Autor: AnRo0002Vlastní dílo, CC0, Odkaz Černohořčice setá, Latinsky: Brassica nigra, Slovensky: Horčica čierna

Léčivé účinky

  • napomáhá při revmatických bolestech a ischiasu
  • podporuje činnost stinných žláz a střevní peristaltiky
  • zvyšuje žaludeční sekrece
  • příznivě ovlivňuje srdeční činnost
  • zvyšuje krevní tlak
  • rozšiřuje cévy
  • má antibakteriální účinek

Použití

Do dnešních dní se používají účinky hořčičné silice při revmatických bolestech a ischiasu jako náplast a desinfekce v podobě mazání.

Tato rostlina se hojně pěstuje pro svou skvělou chuť, ze které se vyrábí nejrůznější kuchyňské hořčice s výraznou či méně výraznou chutí. Moderní kuchyně pak používá hořčici ochucenou o nejrůznější byliny a další rozemleté koření.

Farmaceuticky jí byly připsány léčivé účinky při kardiovaskulárním onemocněním. S použitím této rostliny je nutné dbát na správné dávkování. Při nadměrném a dlouhodobém užívání může vyvolat puchýře a záněty pokožky.

O Brukvi černé

V České republice se Brukev černá (Brassica nigra) objevuje na slunném stanovišti, polích, rumištích i na pustých místech a podél cest v nížinách až po podhůří. Původní druh pochází ze Středomoří, odkud se postupně zdomácňováním rozšířil po celé Evropě, Malé Asii a v Africe na jih až do Etiopie.

Brukev je jednoletá bylinka s lodyhou o velikosti 50 až 100 cm. Listy rostliny jsou řapíkaté a nepravidelně roztroušené. Obojaké květy jsou dvoučetné, bysimetrické a krátce stopkaté s volnými obaly v barvě žlutozelené a žluté. Plody rostliny mají čtyřhranný tvar, každý se skládá ze dvou šešulí, ve kterém se ukrývají kulovitá semena v temně červeno-hnědé barvě, jemné síťnatě důlkaté po 4 až 10 kusech v každém z obou pouzder šešule.

Bylina je bez zápachu, chutná hořce. V Evropě se pěstuje ve většině států. Význačnou složkou bylinky je hořičiný glykosinalát sinigrin. Léčivé účinky se z byliny uvolňují drcením semen. Semena dále obsahují až 37% oleje, složeného z mastných kyselin a glycerinů, kyseliny erukové, linolové a olejové. Používá se také v kuchyni jako stolní hořčice a celosvětově uznávané koření.

Domácí recepty

Náplast: jako přírodní náplast se používají hořčičné silice, které se aplikují na postiženou oblast revmatu.

Domácí hořčice: Pro výrobu domácí hořčice, která pravidelnou konzumací blahodárně působí na kardiovaskulární systém, se používají semena tří druhů hořčice, přičemž v ostřejších hořčicích převažuje černá, v jemnějších pak hořčice černá. Z hrubě rozdrcených semen se odlisuje olej, který se dále používá jako technický. Výlisek se rozemele, zředí vínem nebo ovocným moštem a vodou, přidá se cukr, mouka, sůl v různém poměru a další rozemleté koření dle chuti.