Bez černý

Sambucus nigra neboli bez černý je mezi lidmi velmi známá a oblíbená bylina, která je hojně využívána v kuchyni, farmacii a léčitelství.bez černý

Léčivé účinky

  • Pomáhá při bolestech kloubů.
  • Pomáhá při revmatismu.
  • Čistí krev.
  • Působí močopudně.
  • Snižuje horečku.
  • Podporuje pocení.
  • Působí analgeticky.

Použití a přípravky

Z listů připravujeme čaj, který výborně čistí krev, listy lze využít také zevně v podobě obkladů na místa postižená revmatismem.

Čaj ze sušených květů je skvělým lékem na prochlazení. Ničí bakterie, vyvolává pocení, má močopudné účinky. Zevně lze květ použít jako přísadu do směsí určených k inhalování, proti bolestem hlavy, uší, zubů.

Léčebné účinky plodů černého bezu jsou také nezanedbatelné. Sirup, či odvar z nich tlumí bolesti nervového původu, podporuje imunitu, čistí tělo od škodlivin.

O bezu černém

Černý bez (Sambucus nigra) je listnatý opadavý keř dorůstající do výšky několika metrů. Vyskytuje se na loukách, zahradách, na okrajích luk, lesů. Dalo by se říci, že se může nacházet a daří se mu prakticky všude, kde je půda bohatá na dusík. Tento všudypřítomný keř zkrášluje své okolí dvakrát do roka. Poprvé na jaře, kdy jeho větve zdobí žlutobílé, intenzivně vonící květy a podruhé na podzim, když květy nahradí plody – bezinky, které jsou sytě černé, peckovité a plné šťávy.

bez černý použitíNejčastěji je černý bez používán v kuchyni. Výborné jsou řízky z mladých květů černého bezu. Tento způsob přípravy není příliš rozšířen, což je obrovská škoda, neboť jde, pro někoho možná překvapivě, o velikou pochoutku, kterou znaly a připravovaly už naše babičky.

Z plodů lze připravit výborné čaje, sirupy, šťávy, můžeme je přidat do marmelád, ovocných dření, kompotů. Velmi oblíbené a chutné je všeobecně dobře známé bezinkové víno, či bezinkový likér.

V oblasti léčitelství má černý bez velký význam. Již naši předci věděli, jaký poklad se v černém bezu ukrývá. V dávných dobách byla tato rostlina považována za všelék, používal se k léčení velké škály neduhů. K přípravě léčebných přípravků se využívá list, květ i plod.

Domácí recepty

  • Sirup: Litr přebraných, sytě černých, zralých bobulí černého bezu pozvolna vaříme 15 minut ve čtvrt litru vody. Po uvaření hmotu propasírujeme přes síto. Do litru takto připravené tekutiny přidáme půl kilogramu nejlépe hnědého cukru a vaříme dalších 10 minut. Vroucí šťávu nalijeme do lahví, které jsme před tím řádně vymyli a nahřáli a těsně uzavřeme. Necháme pozvolna vychladnout, nejlépe v teple, třeba pod peřinou. Sirup užíváme v dávce 3x denně 50ml neředěný. Nápoj zapíjíme doušky vody, neboť je velmi sladký.
foto: John shortland, the justified sinner