Téměř zapomenuté bylinky pro zdraví i kuchyni II.

zdravi stovik

V minulém článku na toto téma jsme si připomněli některé polozapomenuté bylinky. Určitě bychom rádi zmínili ještě některé, které mohou být pro vaše zdraví i zdravou kuchyni příjemným přínosem. Třeba vás překvapí i následující méně známé léčivky.

  1. Šťovík

Jako děti jsme se žvýkáním šťovíku dobře bavili, a to právě pro jeho výrazně kyselou chuť křivící při konzumaci celou tvář. Je zajímavé, že postupně tato bylina z povědomí veřejnosti téměř vymizela.

V čerstvé podobě jde o skvělý zdroj osvěžení a rychlé energie pro zdraví, a to díky vitaminu C a kyselině oxalové, které šťovík obsahuje ve vysoké míře.

Ale nejde jen o to, šťovík čistí střevo a krev, navíc i odvodňuje a prospívá pokožce a sliznicím. Skvělou volbou je použít bylinku k detoxifikaci organismu, pokud si z ní připravíme čaj, doplněný lístky kopřivy či pampeliškou. Na lupenku a další kožní problémy zase fungují šťovíkové obklady.

  1. Šrucha zelená

V kuchyni lze šruchu použít jako listovou zeleninu s lehce nakyslou chutí. Hodí se hlavně do salátů v kombinaci s rajčaty a různými aromatickými bylinkami. V léčitelství pak jde o bylinku s velkým obsahem vitamínů, fosforu, železa a nenasycených mastných kyselin. To vše z ní dělá výborného pomocníka v boji proti vysokému cholesterolu, problémům se zažíváním a zánětu žaludku či střev. Podporuje i funkci imunitního systému.

  1. Smil italský

Pro svá žlutá kvítka se smil využívá často jako dekorace. V kuchyni jej znáte pod názvem „maggi“, které se výborně hodí k přípravě orientálních jídel, grilovacích marinád a různých omáček. Kromě ozvláštnění chuti pokrmů je vhodné dopřát si bylinku i ze zdravotních důvodů. Ve skutečnosti jde o léčivku se širokým spektrem působnosti – má totiž antibakteriální, antialergické, protizánětlivé a protikřečové účinky.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here