Jistě, můžete si koupit kurkumu v prášku jako koření a nestresovat se s jejím pěstováním. Ale domácí kurkuma vám otevírá nové možnosti. Můžete si připravit kurkumové mléko, smoothie nebo čaj – to všechno z čerstvé kurkumy, o které uživatelé říkají, že se sušeným práškem, se nedá srovnat. Navíc pouze čerstvá kurkuma vám může poskytnout maximum ze svých přínosů na zdraví člověka.
Čerstvá kurkuma v obchodech
V některých obchodech můžete narazit i na čerstvou kurkumu. Ta je ale většinou drahá a také můžete mít pochybnosti o jejím organickém původu, který může zvýšit nebo snížit kvalitu čerstvé kurkumy. Naštěstí, vypěstovat si vlastní kurkumu není až takový problém. Budete potřebovat slunné místo a velkou nádobu. Dejte kurkumě vše potřebné, a ona vám bude růst jako plevel a odmění vás atraktivní tropickou zelení a velkorysým množstvím čerstvé kurkumy.
Nejlepší podmínky pro pěstování
Kurkuma (Curcuma longa) je tropická rostlina, která je ve stejné rodině jako zázvor. Kurkuma má velké zelené listy a roste do výšky 60 cm i víc. Jak rostlina dozrává, tvoří se na její špici zelenožluté, příležitostně růžové květy. Stejně jako je tomu u zázvoru, kurkumě se daří v teplých, vlhkých podmínkách a dobře odvodněné, neutrální půdě.
Příprava k pěstování
V České republice je dobré přemístit kurkumu v zimě do interiéru, aby jí neublížila u nás dost tuhá zima. V závislosti na vašem interiéru a venkovním prostoru, můžete rostlinu pěstovat celou dobu uvnitř nebo ji mít v létě venku a na zimu ji přenášet dovnitř. Počítejte s tím, že kurkumu budete moci sklízet až 7 až 10 měsíců po jejím vysazení. Chcete-li zjistit, kdy byste měli rostliny vysadit, počítejte tedy s tímto časovým obdobím. Nejlepší je vysadit kurkumu na jaře, jakmile přejdou mrazy (popřípadě nejprve zasadit v interiéru a teprve po mrazech přenést ven). Když přijdou první mrazy na podzim, opět rostlinku přeneste dovnitř.
Zdroj oddenků
Kurkumu je nejlepší pěstovat z oddenků, čerstvých kořenů této rostliny. Kde tyto oddenky koupíte? Můžete na ně narazit v supermarketech, to je ale poměrně neobvyklé. Kurkumu hledejte spíše v obchodech se zdravými potravinami nebo v asijských a vietnamských potravinách. Pokud nemůžete najít kurkumu v kamenných obchodech, zkuste internet – možná najdete už zasazenou, rostoucí kurkumu.
Výsadba
Budete potřebovat květináč o průměru asi 45 cm na oddenek o velikosti 6 až 8 cm a dostatek organické hlíny k vyplnění. Je mnohem praktičtější, nechat své oddenky předem naklíčit v malých nádobách a teprve potom je přesunou do těchto velkých květináčů. Zde je návod:
- Rozřízněte oddenek na několik částí – každá část mi měla mít dva nebo tři pupeny.
- Připravte si malý květináček nebo plastové nádoby, ve kterých se prodává zelenina (ideální je obdélníková plastová nádoba, ve které se prodávají cherry rajčata). Nádoby by měly být uzavíratelné.
- Přidejte půdu a oddenky na ně položte. Zakryjte další půdou. Zalijte, uzavřete a zabalte do čistých plastikových sáčků.
- Umístěte na nejteplejší místo, které najdete. Klíčení při nízkých teplotách je pomalejší a oddenky by mohly shnít než vyklíčit. Pokud se vám nepodařilo najít teplé místo, můžete využít místo u radiátoru nebo sviťte na oddenky lampou.
Péče o klíčící kurkumu
Vždy po několika dnech zkontrolujte nádoby s klíčící kurkumou. Jakmile klíčky začnou vystupovat, přemístěte nádoby na okenní parapet – v tuto chvíli už je kromě tepla důležité také světlo. Nádoby s klíčky otevřete. Nyní je potřeba zalévat kurkumu podle potřeby – udržujte půdu vlhkou, ale ne mokrou. Pokud se vám stane, že půda vyschne, sníží to v budoucnu množství vaší sklizně.
Přemístění do větších nádob
Když jsou vaše rostliny vysoké až 6-8 centimetrů, pečlivě je přemístěte do větších nádob plných zeminy. Potřebujete teplotu nad 20 °C pro zdravý růst rostliny. Jakmile prognóza počasí ukazuje teplé noci, můžete přemístit nádoby s kurkumou ven. Půdu udržujte pořád vlhkou, ale ne mokrou. Můžete přidat kompost.
Sklízení
Vaše kurkuma je připravená ke sklizni, když listy a stonky začnou hnědnout a schnout, asi 7 až 10 měsíců po výsadbě. Vyjměte rostliny, půdu a setřeste půdu z čerstvé kurkumy. Nařežte stonky zhruba na velikost palce nebo nad oddenky.
Skladování a konzumace
Oddenky můžete skladovat v lednici po dobu až 6 měsíců ve vzduchotěsné nádobě. Na delší dobu je můžete uložit do mrazničky. Z této kurkumy si můžete připravit svůj vlastní organický kurkumový prášek. Čerstvě vyčištěné oddenky umístěte do nádoby a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte do měkka. Trvá to až 60 minut. Poté slijte a sušte – na slunci nebo v sušičce na 140 stupňů. Oddenky by měly být křehké a čisté. Poté už je rozemelte. Můžete přidávat do pokrmů či nápojů.
Tip: Pracujte s oddenky v rukavicích, protože jinak by vám kurkuma mohla zabarvit prsty do oranžova. Toto barvivo se nedá umýt.