Růže kvetou zejména v červenci. Jejich vůně se drží ve vzduchu. Pravděpodobně si je představíte na stole ve váze, nebo v záhonu v zahrádce. Růže se dává jako dárek někomu, koho milujete. Růže je jedním z nejohromnějších květů z rostlinné říše, častokrát se nazývá „Královna květin“. Ale přemýšleli jste už o tom, že byste si takovou růži naservírovali k jídlu? Růže existují v nejrůznějších barvách a ano, všechny jsou jedlé.
Upozornění na začátek
Dejte si ale pozor na jednu věc: pokud budete kupovat růže v obchodech, například v květinářství, je možné, že budou postříkány pesticidy. A některé z těchto růží byly kultivovány pro svůj nádherný tvar a barvu, ale vůně se někde v tomto procesu ztratila. Vůně je přitom to, co chcete. Růže jídlo příliš neochutí, ale dodá mu jedinečnou vůni.
Recepty z růží
Nejběžněji používanou částí k jídlu patří okvětní lístky. Nevykvetlá poupata jsou také dobrou možností. Co s nimi ale můžete připravovat? Níže přicházíme s několika nápady, jak svá jídla provonět růžemi.
Růžová voda/růžový olej
Pokud chcete zachovat vůni růži věčně, můžete si udělat růžový olej. Tento pak můžete použít do nejrůznějších druhů dezertů k jejich provonění. Postup je jednoduchý:
- Do čistého hrnce vložte 3 šálky plné okvětních lístků růží.
- Přelijte růže litrem obyčejné vody.
- Zakryjte hrnec a vařte na velice mírném plamenu, dokud se objem vody nezmenší na polovinu.
- Nechte vychladit.
- Slijte tekutinu přes plátýnko.
- Přelijte do láhve a skladujte v lednici.
Džem z růží
Džem z růží je jeden z nejoblíbenějších receptů na tuto květinu. Budete potřebovat pouze 250 g okvětních lístků, 500 g cukru a 100 ml vody. Zde je postup:
- Natrhejte okvětní lístky nadrobno.
- Cukr smíchejte s vodou a přiveďte k varu.
- Vařte, abyste získali sirupovou formu.
- Pokud chcete, můžete přidat citronovou šťávu a vanilkovou esenci.
- Přidejte natrhané okvětní lístky. Nechte rozvonět. Směs by měla získat růžovou barvu.
- Naplňte sklenice a zavíčkujte.
- Nechte vychladnout dnem nahoru.
Růžové chutney
Na tento recept budeme potřebovat 450 g okvětních lístků růží, 560 ml vinného octa, 225 g rozinek, 450 g pečených jablek (oloupaných a bez semínek, nasekaných na jemno), 2 lžičky strouhaného zázvoru, 3-4 kusy drceného kardamomu, trochu chilli omáčky, jeden stroužek utřeného česneku, 225 g hnědého cukru a citronovou šťávu a kůru z poloviny citronu. Postupujte následovně:
- Okvětní lístky natrháme, smícháme je s rozinkami a jablky a necháme namočené přes noc ve vodě.
- Druhý den smícháme tuto směs se zbylými ingrediencemi. Přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu.
- Nahřejeme si skleničky a do každé dáme směs – cedíme ji přes plátýnko nebo cedník.
- Zavíčkujeme a necháme je minimálně měsíc naležet.
- Podáváme k pečenému masu či grilovaným sýrům.
Další recepty
Mimo tyto uvedené recepty existuje ještě bezpočet dalších způsobů, jak můžete zužitkovat okvětní lístky z růží. Ať už mluvíme o zmrzlině nebo čaji z růží, nebo se pustíte do složitějších dezertů z růží. Růže tedy nemusí být využity pouze jako květiny. Produkty vyrobené z růžových listů jsou vhodné jako jedlé dárky pro vaše blízké. Uvidíte, že si je zamilujete.