Oskeruše aneb jeřáb oskeruše (Sorbus domestica L.) je na našich zahradách stále ještě nedoceněným ovocným stromem. Dost možná nás vždy odradí to, že její až třícentimetrové plody je vždy nutné zpracovat. Syrové se totiž pro konzumaci nehodí.
My však pro vás dnes máme několik šikovných tipů, díky nimž se oskeruše usadí i ve vaší kuchyni. A vůbec z ní nemusíte vařit povidla nebo ji přidávat do marmelád. Stačit vám bude jen trouba nebo mrazák.
Oskeruši usušte – jde to stejně snadno jako se švestkou
Zralé oskeruše dobře omyjte a osušte. Poté je usušte podobně jako švestky. Budete k tomu potřebovat buď sušičku, nebo běžnou troubu (nejlépe horkovzdušnou). Tu nechte mírně pootevřenou, celý proces sušení tak urychlíte. A jak poznat, že je hotovo? Plody oskeruší zůstávají i po usušení uvnitř mírně vláčné, při rozlomení však už není patrná žádná volná tekutina.
Oskeruše zakonzervujete i v mrazáku
Plody opět dobře omyjte a osušte. Navíc je však oproti předcházejícímu postupu rozkrájejte napůl. Poté je vyrovnejte na vhodný plech nebo tác tak, aby se nedotýkaly a nechte je dobře zmrznout. Poté je sesypte do vhodného sáčku či krabičky a pokračujte v mrazení další várky. A co si s takovými plody počít? Budou se vám hodit třeba při pečení koláčů. Můžete je rozmixovat do ledového smoothie nebo použít jako ovocnou složku třeba do omáček ke zvěřině. A ozdobí samozřejmě i vaše dezerty.
Drobenka z oskeruše jako nevšední tip pro zdraví
Málokdo to ví, ale plody oskeruše jsou vhodné i pro diabetiky. Pomáhají totiž udržet hladinu krevního cukru tzv. v normě. Můžete si je tedy dopřát zcela bez obav. Vezměte osušené oskeruše a rozemelte je najemno. Vznikne vám spíše taková hrudkovitá hmota, ale to vůbec nevadí. Použijete ji totiž jako drobenku na svůj oblíbený moučník.
TIP: léčivé účinky jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia).
Nedávejte ji na povrch těsta ihned, ale až 10 nebo 15 minut před koncem pečení – během této doby oskeruše nádherně zkaramelizují a dodají koláči docela novou dimenzi chuti. Jde o tajný tip šéfkuchařů. A nemusíte se samozřejmě spoléhat jen na samotné oskeruše. Přimíchejte je do běžné drobenky nebo si k ruce vezměte mandle. I ty rozmelete najemno a smíchejte je ve stejném poměru se sušenými oskerušemi. Získáte zároveň křupavou i vláčnou drobenku, po které se jen zapráší. Zaručeně.
A v neposlední řadě lze oskeruši použít i jako sladké sypání třeba na perník, šišky s mákem, koblížky a podobné laskominy ze sladké kuchyně. Zachutnají i dětem a vybudete mí dobrý pocit z jedné porce vynikajícího ovoce navíc.
Kde se oskeruše používají tradičně
Pokud bychom nahlédli do receptářů našich babiček, objevili bychom tyto hniličkovité plody zejména v povidlech a marmeládách. Vyrábí se z nich však i likéry, kompot nebo mošt. Sušené plody poslouží jako základ skvělého léčivého čaje, který pomůže ustálit hladinu krevního cukru. A jsou-li oskeruše svěřeny do rukou mužům, vznikne z nich velmi jemná pálenka, zvaná nepřekvapivě oskerušovice.
Velmi oblíbená je i tinktura. Plody oskeruše (plně zralé) stačí namačkat do uzavíratelné sklenice a zalít je vodkou, slivovicí nebo obdobným alkoholem. Vše nechte 4 týdny zrát a celou lahev během této doby několikrát protřepte. Po uplynutí stanovené doby přeceďte a užívejte po lžičkách před každým jídlem.
A abychom nezapomněli – dříve bylo velmi ceněno i oskerušové dřevo. Díky své tvrdosti a jedinečnému vzhledu se častou používalo k dekoraci nábytku (intarzie) nebo k výrobě forem na kovové odlitky. A v dílně svého dědečka docela jistě najděte i hoblíky a další užitečné nástroje do domácí dílny, jejichž rukojeť je právě z odolné oskeruše. Dnes bohužel tyto stromy z naší krajiny mizí, takže se i jejich dřevo využívá jen velmi málo