Medvědí česnek: Listy medvědího česneku často pokryjí lesní půdu dřív, než se nad ní vůbec pořádně zazelenají listy okolních stromů. Po zimě vystrkuje růžky jako jeden z prvních, ovšem máte-li štěstí, můžete na něj narazit jak postupně vyrůstá klidně i po celý měsíc.
Medvědí česnek (Allium ursinum) má totiž rád stinná a vlhká místa a čím vlhčí jsou, tím dříve vyrazí. Takže nejdříve ho najdete v okolí potoků a přírodních bažin, aby se o týden či dva později objevil i mezi stromy nebo na okrajích luk. Vyplatí se najít si lokalit pro jeho sběr více, protože narazit na něj můžete od března až do července. Nejvíce léčivé síly se však v jeho listech objevuje předtím než vykvete. Takže sběr doporučujeme nejpozději dokonce května (podle lokality).
Medvědí česnek – rostlina s až mýtickými vlastnostmi
Že ho znáte jen jako součást jarních pokrmů, kterým dodá přirozenou svěžest a jedinečnou chuť? Ale to je opravdu škoda, protože toho umí mnohem a mnohem víc. Najdete v něm mnoho léčivých látek, zejména:
• silice
• vitamíny a minerály
• fruktózu
• prospěšné bílkoviny
Působí antibakteriálně a antiviroticky, ovšem to není vše. Dokáže také stabilizovat hladinu krevního cukru pomáhá při zánětech plic a průdušek, bojuje proti kardiovaskulárním chorobám, osvědčil se při potížích s ledvinami a močovým měchýřem, poradí si s parazity, zatočí s plísněmi a revmatem a díky vysokému množství antioxidantů se uplatňuje rovněž v oblasti preventivního působení proti rakovině.
Měli byste vědět: Medvědí česnek je nejúčinnější v čerstvém stavu nebo v podobě dobře vyrobené tinktury.
Při sběru zejména v pozdních termínech si ho lze snadno splést s jinými druhy lesních rostlin, zejména nepatříte-li právě mezi botanické nadšence. I v loňském roce tak musela urgentní medicína ošetřit několik lidí, kteří si místo medvědího česneku přidali do pomazánky jedovatou konvalinku Před sběrem se tedy vyplatí nahlédnout do botanického atlasu a průběžně se ujišťovat o tom, že sbíráte správnou rostlinu
Nejjednodušším poznávacím znakem medvědího česneku je jeho typické česnekové aroma. Nemůžete si ho tak s ničím splést. Stejně se prozradí třeba i méně známý česnek podivný (Allium paradoxum), který je s medvědím česnekem vzdáleně příbuzný. Vypadá spíš jako trs ploché trávy, v dobách své největší slávy však bývá cítit na dálku. I v lese se tedy vyplatí jít „po čichu“ a čas od času promnout listy okolních rostlin. Můžete tak narazit doslova na poklad. Málokdo by například v lese hledal pažitku – a přitom tam je. Pažitka lesní alias správně botanicky pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) bývá často k nalezení na podobných místech jako zmíněné dva česneky. Domů tedy můžete přijít s mnohem větší úrodou než jste předpokládali.
Tinktura z medvědího česneku a další způsoby uchovávání
Můžete ho naložit, zapracovat do bylinkového másla nebo pesta, případně ho zamrazit. A to buď ve formě celých listů nebo jako bylinkovou kostku, určenou přímo do hotových pokrmů. Medvědí česnek stačí nasekat nadrobno a napěchovat do tvořítek na led. Zalijte kapkou vody, nechte zamrazit a kostky poté vyklepněte do mrazícího sáčku, aby se vám jich do mrazáku vešlo co nejvíce. Do jídla pak jednoduše přidáte už předem naporcovanou bylinku v libovolném množství.
Stejně jednoduchá je také tinktura z medvědího česneku. Budete potřebovat jen dobře vymytou skleněnou láhev s uzávěrem a nejméně 50% alkohol. Klidně sáhněte po chuťově neutrální vodce nebo jiné oblíbené pálence. A jak na to? Medvědí česnek překrájejte na třetiny nebo alespoň natrhejte Napěchujte ho do sklenice co nejvíce a zalijte alkoholem tak, aby všechny jeho části byly ponořené. Dobře uzavřete víčkem případně kouskem alobalu
Tinkturu nechte na teplém místě (ovšem mimo přímé slunce) po dobu dvou týdnů dokonale uzrát. Jakmile bude hotovo, vezměte si k ruce láhev z tmavého skla a léčivé kapky do ní přefiltrujte. Uložte do lednice.
Užívá se 20-30 kapek 3x denně a to zejména při problémech s dýchacími cestami nebo žaludečními či střevními potížemi. A lze ji doporučit i jako prevenci pro pevné zdraví.
Měli byste vědět: Tinktura z medvědího česneku není vhodná pro děti a těhotné nebo kojící ženy).
Jediný způsob uchovávání, který opravdu nedoporučujeme, je sušení. Listy při něm ztratí svou nádhernou barvu, chuť, vůní a všechny ostatní ceněné vlastnosti Zbude vám jen suchá sušina, zcela nevhodná pro jakékoliv využití.
Olej z medvědího česneku a další užitečné tipy do kuchyně
Medvědí česnek lze zpracovat opravdu v mnoha podobách, v jeho sezóně sice nebudete vědět, kam dřív skočit, ale výsledek rozhodně stojí za to. Úplně nejjednodušším tipem je příprava domácího oleje.
Jde o podobný postup jako u tinktury. Dobře oprané, osušené a posekané listy zalijeme ve vhodné lahvičce extra panenským olivovým olejem necháme asi měsíc v temnu louhovat. A během této doby několikrát protřepeme, nakonec přefiltruje a používáme při vaření. Olej z medvědího česneku dokonale ochutí jakoukoliv dušenou zeleninu, saláty nebo maso na grilovačce.
A prakticky stejně jednoduché je i česnekové máslo. Vezměte kostku toho kvalitního a nechte ji při pokojové teplotě změknout. Mezitím dobře operte a osušte listy medvědího česneku a spolu s máslem vše vložte do mixéru. Máslovou hmotu podle chuti dosolte a naplňte do formiček. V lednici vydrží asi týden, přebytky je však možné pohodlně zamrazit. Budete tak mít medvědí česnek k dispozici opravdu po celý rok.
A kousek bylinkového másla skvěle doplní jakkoliv steak, pečenou nebo grilovanou zeleninu či třeba zapečený hermelín. Experimentování se rozhodně nebojte. Výsledná chuť opravdu stojí za to.
A na závěr jsme si pro vás nechali ještě tip na lahodnou smetanovou pomazánku jen ze čtyř jednoduchých ingrediencí. Budete potřebovat:
• 150 gramů smetanového jogurt
• 200 gramů smetany ke šlehání
• sůl
• čtyři lžíce nasekaného medvědího česneku
Vše dobře smíchejte a nalijte na sítko, které umístíte nad misku nebo velký hrnec Uložte na 24 hodin do lednice a máte hotovo. Jde o chutnou a zdravou pochoutku, kterou ocení i děti.
Náš tip: Do pomazánky, bylinkového másla nebo zamražené směsi můžete spolu s česnekem přidat i spoustu dalších jarních bylinek. Skvělý je třeba popenec, čerstvé listy smetanky lékařské, ptačinec žabinec, bršlice kozí noha, jitrocel nebo třeba violka vonná (konzumovat se dají květy i listy).