Potýkáte se s nepříjemnými projevy alergií, a lhostejno, zda jde o ty potravinové, pylové nebo třeba zvýšenou citlivost na prach a roztoče? Stačí si vzít na pomoc vhodné bylinky v čele s kopřivou, které organismus pročistí a pomohou mu rychleji regenerovat. Neslibujeme vám, že alergie odezní zcela, mohou však být lépe zvládnutelné a ne tak intenzivní.
Sirup na alergii patří do kategorie bylinkových specialit. Patří k prostředkům podporujícím zotavení, zmírnění nepříjemných projevů nepřiměřené reakce organismu a posílení ducha. Voňavý sirup potěší mysl, vzpruží ducha a posílí imunitu. Navíc ho můžete s úspěchem použít na doplnění pitného režimu. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou.
Kopřivovo-bezinkový sirup na alergie – recept
Navíc oproti sirupům z obchodů neobsahuje žádná umělá éčka. Na první pohled je sice velmi sladký, ovšem naředíte-li ho do sklenice s vodou, nemusíte se o svou linii nijak obávat. A co budete k jeho přípravě potřebovat?
Bylinky:
- 20 gramů sušených kopřivových listů
- 20 gramů sušených bezových květů
- 15 gramů sušených květů světlíku lékařského
- 10 gramů sušených listů jitrocele lékařského
- 5 gramů sušeného fenyklu
Další ingredience:
- 250 gramů pískového cukru
- 250 ml nejlépe kojenecké vody
- šťáva z jednoho středního citronu
Nejdřív na mírném plameni uveďte vodu k varu, přidejte cukr a svařte dohromady. Cukr se musí dokonale rozpustit. Než se tak stane, nasypte všechny bylinky do hmoždíře a rozdrťte je. Čím jemněji se vám to podaří, o to lepší bude výsledek.
Náš tip: Pokud nemáte sušený fenykl, použijte semena. Ty však rozdrťte zvlášť, jinak se ztratí mezi ostatními bylinkami a pořádně se nerozdrtí.
Hrnec se základem sirupu odstavte z ohně a nasypte do něj bylinky. Lehce zamíchejte, aby se všechna bylinková drť řádně ponořila. Dobře zakryjte (doporučujeme pokličku a její následné utěsnění potravinovou fólií). Nechte louhovat, dokud sirup zcela nevychladne. Nakonec přimíchejte citronovou šťávu.
Náš tip: Doporučujeme použít šťávu z biocitronu, ve kterém nejsou žádné pesticidy ani další nežádoucí látky. V žádném případě ho nenahrazujte limetkou, sirup by pak byl příliš ostrý!
Teprve poté tekutinu opatrně sceďte, přelijte do lahve a uložte do lednice. Tady vydrží přibližně tři týdny, pokud ho tedy nespotřebujete dřív. 5 polévkových lžic sirupu rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Opakujte nejvýše 3x denně. Kúru lze užívat dlouhodobě. Začněte s ní pokud možno v období, kdy jsou projev alergie nejmírnější. Organismus v té době není tak podrážděný a rychleji zareaguje na nabízené čistící a posilující látky.
Náš tip: Aby sirup v lednici vydržel co nejdéle, uzavřete ho dobře těsnícím víčkem a odebírejte vždy dobře omytou lžící. Jakmile se na jeho povrchu začnou objevovat bublinky, změní barvu nebo chuť, je zkažený. Neužívejte ho.