Rádi byste svou imunitu nakopli maximálně přírodně, chutně a během několika okamžiků? Vsaďte na chutné zeleninové smoothie a ovocné koktejly. Kombinace těch správných ingrediencí vám pomůže nad zákeřnými viry hravě zvítězit.
Stačí si za pomoci některého z našich receptů nastartovat den a večer ho zase ukončit. Sklenka lahodného koktejlu ráno a večer – jednodušší už to zkrátka být nemůže. Inspirovali jsme se osvědčeným receptem našich babiček, ale i středomořskou klasikou a indickou ajurvédou. Vy si můžete vybrat kterýkoliv z nich podle chuti, nebo si sestavit své vlastní recepty z ingrediencí, uvedených v závěru.
Koktejl z granátového jablka a citrusů
Grapefruit a citrón jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, který bojuje proti příznakům nachlazení a chřipky. Glukóza, obsažená v granátovém jablku, pak dodává tělu navíc přirozenou energii. Máta má pak protizánětlivé vlastnosti a je skvělým zdrojem antioxidantů.
Budete potřebovat:
- 1 velké granátové jablko
- 2 grapefruity
- 1 citrón
- hrst čerstvé máty
Všechny ingredience rozmixujte. Polovinu koktejlu vypijte hned, polovinu uložte do lednice a vypijte večer.
Koktejl z muškátové dýně a zázvoru
Muškátová dýně je zdrojem důležitých mastných kyselin a beta-karotenu. Obě tyto složky mají protizánětlivé vlastnosti. Závor zklidňuje a působí antiviroticky a citron je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Přidání kurkumy pak ještě zvyšuje protizánětlivý účinek koktejlu.
Budete potřebovat:
- 1 malou muškátovou dýni (bez slupky a semen)
- 2 citrony
- zázvor – asi 5 cm loupaného kořene
- 1 čajová lžička kurkumy
Vše společně rozmixujte, získaný nápoj opět rozdělte na dvě části. Můžete ho libovolně dosladit medem nebo jiným sladidlem.
Koktejl z červené řepy
Řepa obsahuje množství silných antioxidantů s protizánětlivými a detoxikačními účinky. Šťávu jim pak dodá kombinace s vitamínem C v jablcích a špenátu.
Budete potřebovat:
- 1 větší řepu
- 1 jablko
- hrst čerstvých listů špenátu
- 2 okurky
Postupujte stejně jako v předcházejícím receptu. Špenátové listy lze nahradit třeba celerovými.
Další zelenina a ovoce, které se vám budou hodit v boji proti nachlazení
Chcete si naše recepty ještě trochu vylepšit nebo vám některá ingredience jednoduše nevyhovuje? Vsadit můžete také na: mrkev, celer, kapustu, čerstvou nať z majoránky, petržel (nať), lesní plody, ananas či maracuju.
Měli byste vědět: Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny stimulují střeva, játra a ledviny. Náš organismus se tak rychleji zbavuje nežádoucích látek a odpadních produktů. Zlepšují také kvalitu žluče a zvyšují její vylučování. I ona očišťuje tělo od toxinů. Šťávy, určené pro konzumaci večer, uložte v hermeticky uzavřených obalech, které omezí ztrátu vitamínů. A můžete na to jít i opačně – připravte si svou ranní dávku vitamínů už večer a ráno si ji pouze vychutnejte.