Kerblík třebule se na našich loukách či okrajích lesů mnohdy vyskytuje zplaněle jako plevel. Původně se však pěstoval na záhonech a v truhlících jako aromatická přísada do kuchyně i velmi užitečná bylinka.
První využití kerblíku třebule (Anthriscus cerefolium) je historicky doloženo u starých Římanů. A právě oni zajistili jeho putování napříč celou Evropou. Koneckonců, právě díky nim doputoval třeba až do Velké Británie.
Kerblík chutná nejlépe čerstvý nebo zamražený
Směs petrželky, anýzu a římského kmínu – přesně tak listy kerblíku chutnají a voní. Nejlépe se tedy uplatní čerstvé ve studené kuchyni, byť snesou i velmi krátkou tepelnou úpravu. Sušené přichází o většinu své vůně i chuti. Takže pokud jen trochu můžete, snažte se je raději zamrazit nebo naložit do oleje.
Kerblíkové mléko vám pomůže s trávením
Tato bylinka je naštěstí tak nenáročná, že se s ní snadno můžete zásobit po celý rok. Poroste totiž i v truhlíku za oknem – třeba i uprostřed zimy. A až vás zase bude příště tlačit žaludek, neudělá vám dobře nějaké jídlo nebo se budete potýkat s plynatostí, vezměte hrst kerblíku a povařte ji pět minut v horkém mléce. Poté sceďte a vypijte. Čím teplejší, tím lepší. Jde o skvělou první pomoc s výše uvedenými problémy, kterou si mohou dopřát třeba i kojící ženy. Koneckonců, kerblík mimo jiné podporuje i produkci mateřského mléka.
Náš tip: znáte třeba měsíčkové máslo?
Na tinkturu z kerblíku si počkáte, má však pořádnou sílu
I tady se vám bude hodit opravdu velká hrst kerblíku třebule. Bylinku dobře omyjte a osušte, do tinktury by se neměla dostat žádná voda. Poté kerblík dobře podrťte třeba v hmoždíři. Nadrcenou bylinku vložte do sklenice a zalijte přibližně 500 ml alkoholu. Není třeba chodit do lékárny pro líh. Velmi dobře si vystačíte i s kvalitní vodkou nebo třeba domácí slivovicí.
Listy kerblíku zalijte a nechte tři týdny v temnu a chladu. Několikrát během této doby protřepte, poté sceďte a tinkturu rozlijte do menších lahviček. Tím však její příprava nekončí. Aby měla opravdovou sílu, je třeba ji ještě nechat uležet. A jak dlouho? Nejlépe půl roku. Jedině tak budete mít jistotu, že budou všechny účinné látky opravdu působit tak, jak mají.
A jak se tinktura z kerblíku třebule užívá? Vždy 15-25 kapek 2-3x denně. Hodí se zejména pro stabilizaci trávení. Pomůže s problémy žaludku a střev, ale i s plynatostí.
Z voňavého kerblíku si můžete připravit i čaj
Stačí vzít jednu polévkovou lžíci této bylinky a přelít jí šálkem horké vody. Máme na mysli čerstvou bylinku. Pokud budete mít po ruce kerblík sušený, pak dávku zdvojnásobte. Během sušení totiž o značnou část svých účinných látek přišel.
Přelijte horkou vodou a nechte 10 minut odpočívat. Poté přeceďte a vypijte. Užívejte nejlépe 3x denně a to v množství maximálně 150 ml na jednu dávku. Čaj z kerblíku třebule se hodí při problémech s trávením, ale také ve chvíli, kdy potřebujete povzbudit činnost svých jater a ledvin. Dlouhodobé užívání není na závadu. Pokud se však vaše problémy nezlepší, kontaktujte pro jistotu svého lékaře.
K povzbuzení trávení užívejte kerblík i syrový
Nejrůznější odvary vám nechutnají a na přípravu tinktury nemáte čas? Dejte šanci i čerstvým lístkům kerblíku. Ne nadarmo v mnohých lepších restauracích nahrazují na talířích petrželku. Stačí jedna lžička čerstvě posekaných listů a uleví vám od pocitu přejedení, případně pomůže s plynatostí a dokonce i se škytavkou. Máte na svém jídelníčku jídla, po nichž často škytáte? Mnoha lidem to způsobuje kupodivu obyčejný řízek. Dejte si k němu třeba salát nebo dip s kerblíkem a uvidíte, že se vám potíže obloukem vyhnou.