
Bylinky jsou po staletí nedílnou součástí světových kuchyní. Nejenže jídlu dodávají vůni, chuť a barvu, ale zároveň obsahují množství prospěšných látek, které podporují trávení, imunitu a celkovou vitalitu. Zvlášť při přípravě omáček hrají bylinky klíčovou roli. Ať už jde o lehké letní variace, klasické české omáčky nebo hutné zimní ragú, správná kombinace bylin zaručí dokonalý chuťový zážitek.
Tento článek ti nabídne přehled nejvhodnějších čerstvých i sušených bylinek, tipy, kdy je přidávat během vaření, a inspiraci na konkrétní bylinkové omáčky, které můžeš snadno připravit doma.
Proč používat bylinky v omáčkách?
- Dodávají omáčkám plnou a komplexní chuť
- Zvyšují stravitelnost tučnějších jídel
- Mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti
- Umožňují omezit sůl nebo tuk díky silné chuti
- Podtrhují charakter hlavní suroviny – masa, zeleniny i těstovin
Základní pravidla pro použití bylinek
- Čerstvé bylinky mají jemnější a svěžejší chuť, proto se přidávají na konci vaření nebo až do hotového jídla
- Sušené bylinky jsou koncentrovanější, proto je přidáváme na začátku nebo během vaření, aby se chuť rozvinula
- Vždy používej kvalitní bylinky – ideálně z vlastní zahrádky nebo ověřeného zdroje
- Kombinuj maximálně 2–3 druhy v jedné omáčce, aby se chutě nepřebíjely
- Neboj se experimentovat – různé kuchyně mají své vlastní bylinkové klasiky
Nejčastěji používané bylinky v omáčkách
Bazalka (Ocimum basilicum)
Královna středomořské kuchyně. Skvěle se hodí do rajčatových omáček, omáček k těstovinám, lasagním nebo pizze.
Použití:
- Čerstvou přidávej až na konec vaření
- Výborná v kombinaci s česnekem, oreganem a olivovým olejem
Oregano (Origanum vulgare)
Silná bylina s pikantní vůní, ideální pro italské omáčky a jídla s rajčaty.
Použití:
- Sušené má intenzivnější chuť než čerstvé
- Hodí se do masových směsí, omáček na pizzu i zeleninových ragú

Tymián (Thymus vulgaris)
Bylina s hlubokou, zemitou chutí, skvělá pro dušená jídla a smetanové omáčky.
Použití:
- Lze vařit dlouho, proto ho přidávej už na začátku
- Vhodný do hovězího guláše, krémových omáček i ke kuřeti
Petržel (Petroselinum crispum)
Univerzální bylinka, kterou najdeme téměř v každé kuchyni. Používá se v čerstvé i sušené formě.
Použití:
- Čerstvou přidávej na konec vaření
- Výborná do vývarů, smetanových a zeleninových omáček
Pažitka (Allium schoenoprasum)
Lehce cibulová chuť, ideální pro studené a jemné teplé omáčky.
Použití:
- Nejlépe čerstvá, nasekaná těsně před podáváním
- Hodí se do tvarohových, jogurtových a sýrových omáček
Šalvěj (Salvia officinalis)
Intenzivní chuť, vhodná pro masité omáčky a pečeně.
Použití:
- V malém množství, protože může přebít jiné chutě
- Skvělá do máslových omáček k těstovinám nebo zvěřině
Estragon (Artemisia dracunculus)
Typický pro francouzskou kuchyni, přidává se do béarnaise a dijonských omáček.
Použití:
- Lze použít čerstvý i sušený
- Výborný do omáček s hořčicí, smetanou nebo bílým vínem
Recepty na bylinkové omáčky
- Rajčatová omáčka s bazalkou a oreganem
Ingredience:
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 500 g rajčat (nebo drcená rajčata z plechovky)
- 1 lžička sušeného oregana
- Hrnek čerstvé bazalky
- Sůl, pepř, špetka cukru
Postup:
- Na oleji osmaž česnek, přidej rajčata a oregano
- Vař 15 minut, dochuť solí a cukrem
- Na konci vmíchej nasekanou bazalku
- Skvělé k těstovinám, masu nebo zelenině
- Bylinková jogurtová omáčka
Ingredience:
- 200 ml bílého jogurtu
- Hrst čerstvé pažitky a petrželky
- Lžička citronové šťávy
- Sůl, pepř, olivový olej
Postup:
- Nasekej bylinky najemno
- Smíchej s jogurtem, citronem a ochuť
- Ideální k rybám, grilované zelenině nebo bramborám
- Máslová omáčka se šalvějí
Ingredience:
- 50 g másla
- 5–6 lístků šalvěje
- Špetka soli
- Volitelné: strouhaný parmazán
Postup:
- Máslo rozehřej, přidej šalvěj a nech lehce zpěnit
- Krátce povař a dochuť
- Skvělé k plněným těstovinám nebo gnocchi
Tipy na kombinace
- Tymián + rozmarýn + česnek – do těžkých omáček k hovězímu
- Bazalka + oregano + rajčata – do omáček na pizzu a těstoviny
- Estragon + hořčice + smetana – francouzská omáčka k rybě
- Petržel + citron + olivový olej – lehká zálivka nebo omáčka k zelenině
Bylinky v omáčkách jsou tou pomyslnou třešničkou na dortu – přinášejí do kuchyně svěžest, vůni, zdraví i estetiku. Pokud se naučíš pracovat s čerstvými i sušenými bylinkami, obohatíš své vaření o nové chuťové rozměry. Klíčem je vyváženost, kvalita a správný moment přidání.
Ať už si připravíš rajčatovou klasiku s bazalkou, smetanovou omáčku s tymiánem nebo osvěžující jogurt s pažitkou, bylinky vždy dodají tvému jídlu osobitý charakter a dotek přírody. Nezapomeň – v jednoduchosti a čerstvosti je největší síla.