Připravte si lahodné bylinkové víno

Již jsme z bylinek připravovali různé likéry, šťávy, marmelády, ale co takhle zkusit bylinkové víno? Takové víno má hned několik výhod: můžete jej použít při setkání s přáteli jako klasické víno, navíc si kromě obsahu alkoholu budete užívat i léčivých vlastností bylinek, a nakonec výroba bylinkového vína není tak složitá jako třeba výroba likéru. Takže pojďme na to.

Co budeme potřebovat

Jako základ určitě doporučujeme kvalitní víno. Může být bílé i červené, tam záleží spíš na vašich preferencích, ale opravdu vybírejte víno kvalitní, ať i výsledek stojí zato. Nemá smysl zkazit si celou práci tím, že použijeme nějaký nekvalitní patok.

Dále budeme potřebovat skleněnou nebo keramickou nádobu o obsahu alespoň 1 litr, aby se nám tam víno i bylinky vešly. Menší množství nemá smysl připravovat. Větší nádobu a více vína můžete zkusit vyrábět až tehdy, když budete mít nějaké zkušenosti a hlavně nějakou vyzkoušenou variantu, která vám chutná.

Jaké bylinky se hodí na výrobu bylinkového vína

Nejlepšími bylinkami, které vyniknou právě ve společnosti vína, jsou následující: levandule, heřmánek, meduňka, mařinka vonná, rozmarýn, šalvěj, bazalka a pelyněk. Rozhodně však můžete vyzkoušet i jiné varianty, nebo bylinky kombinovat, abyste dosáhli ještě zajímavějších příchutí.

Jak postupovat při výrobě vína

Připravte si skleněnou nebo keramickou nádobu, vložte do ní hrst čerstvých nebo sušených bylinek a zalijte bílým či červeným vínem. Uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě na tmavém místě. Po týdnu sceďte a můžete užívat. Uchovávejte stejně jako víno. Pokud jej nevypijete dříve, vydrží vám i několik let. Takových vín si samozřejmě můžete vyrobit hned několik druhů, abyste měli vždy na výběr.

Tak se můžete pustit do výroby!

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here