Byliny a koření nemusí být využity pouze v kuchyni. Velmi známé je také jejich použití do různých alkoholických nápojů – využít je můžeme třeba na likéry. Bylinky jsou využívány v alkoholických nápojích poměrně často, týká se to zejména štiplavých a hořkých likérů. Obecně se říká, že jsou dobré na trávení a podávají se jako aperitiv.
Přidejte bylinky i do svých likérů
Pokud osvěžíte své domácí likéry chuťově příjemnou příchutí nejrůznějších bylin, získáte nový rozměr svých nápojů. Kavárny ve Francii osvěžují bylinkami svá vína, jako je Lillet a Dubonnet. Po celé Evropě je k dostání vermut. A v celé Itálii, Německu a Maďarsku jsou v nabídce bylinná tonika, která často poskytují uspokojivou povrchovou úpravu jídel. V České republice máme například Becherovku. Nemusíte se ale pouštět do složité výroby destilátů, využijte bylinky do míchaných drinků a dalších skvělých nápojů.
Historie absintu
Nejznámějším, notoricky známým bylinkovým alkoholickým nápojem je absint, hořký zelený likér destilovaný z pelyňku (Artemisia absinthium). Populární byl tento nápoj zejména mezi umělci v evropských kavárnách na počátku 20. století – tehdy měl vysokou koncentraci složeného thujonu, který způsoboval halucinogenní účinky a poškození mozku; mistrovský malíř Van Gogh trpěl záchvaty zjevného šílenství, které byly připsány jeho oblibě absintu.
Charakter bylinných likérů
Mnoho bylinných likérů má poměrně složité vlastnosti. Směs 130 rostlin – včetně puškvorce obecného, máty peprné, yzopu, meduňky, angeliky, pelyňku a kardamomu – a spoustu dalších bylinek. Proto je poměrně složité vyrobit si vlastní bylinný likér doma, a to ani nemluvíme o dlouhém zrání v sudech. Co si ale můžete doma připravit, jsou následující nápoje s bylinkami.
Prosecco – bublinkové víno
Na 6 porcí budete potřebovat:
- 1 šálek cukru,
- 1 šálek vody,
- 4 ks hřebíčku,
- 15 kuliček pepře,
- 20 lístků čerstvé bazalky,
- 10 lístků máty,
- 1 láhev prosecca.
Postup:
- Cukr smícháme s vodou, hřebíčkem a pepřem a přivedeme k varu. Vaříme na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
- Odstavíme a přidáme lístky máty i bazalky. Přikryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát.
- Slijeme a necháme zchladnout (tento sirup si můžete připravit klidně několik dní předem).
- Abyste si připravili koktejl, vlijte do sklenice na šampaňské asi 45 ml sirupu a doplňte proseccem.
Provensálský tymiánový likér
Na cca 1 litr budete potřebovat:
- 2/3 šálku sušeného tymiánu,
- 1 litr vodky,
- ¾ šálku cukru,
- 3/8 šálku vody,
- 1 snítka čerstvého tymiánu.
Postup:
- Smíchejte sušený tymián a vodku v čisté láhvi. Uzavřete a nechte stát na tmavém místě asi 6 týdnů (každých pár dní protřepejte).
- Smíchejte cukr a vodu v malém hrnci. Vařte, až se cukr rozpustí, poté nechte vychladit.
- Vodku slijeme přes sítko nebo kávový filtr do čisté sklenice. Smíchejte s připraveným cukrovým sirupem. Podle chuti ještě doslaďte.
- Na ozdobu do láhve s vodkou můžete přidat snítku čerstvého tymiánu.
- Zazátkujte, nechte asi 2 týdny odpočívat a můžete podávat.
- Směs vydrží asi 1 rok.
Italský bylinkový likér
Na cca 2 litry likéru budete potřebovat:
- 1,5 šálku vodky,
- 6 ks bobkového listu,
- 1 snítku rozmarýnu,
- 10 lístků máty,
- 10 květů heřmánku,
- 10 lístků bazalky,
- 3 ks hřebíčku,
- 3 ks šafránových vláken,
- kůra z jednoho citronu,
- 2 šálky cukru,
- 1 šálek vody.
Postup:
- Smíchejte vodku, bylinky a citronovou kůru v čisté sklenici. Uzavřete a nechte 3 týdny na studeném tmavém místě. Každých několik dní směs promíchejte.
- Smíchejte cukr a vodu v malém hrnci. Vařte, až se cukr rozpustí. Poté odstavte a nechte vychladit.
- Vodku slijte s pomocí kávového filtru a smíchejte s připraveným cukrovým sirupem.
- Přelijte do čisté láhve a nechte ještě 4 týdny odpočívat.
- Směs vydrží asi 1 rok.