Neexistuje lepší způsob, jak si užít teplých letních večerů, než je grilování. Je to také jeden z nejlepších způsobů, jak si vychutnat sezónní bylinky. Grilování s čerstvými bylinkami je velmi snadné, pokud znáte pár základních pravidel. Nejenže přidává zcela novou dimenzi vaření s otevřeným plamenem, ale nabízí další způsob, jak zužitkovat sklizeň svých bylinek.
Metody grilování
Metody grilování s bylinkami jsou stejně rozmanité, jako samotné bylinky:
- Můžete je přidat do marinády, napíchnout maso na větvičky z bylinek, nebo je připojit do alobalových balíčků.
- Pro kouřovou chuť můžete dát namočené větvičky bylin (jako je šalvěj nebo rozmarýn) do horkého uhlí. Poté, co zmizí plameny, bylinky vyjměte a přidejte je do marinády nebo jako koření k masům. Získáte odvážnou, neobvyklou chuť.
- Dalším dobrým způsobem, jak získat co nejvíce chuti z bylinek, je položit je přímo na grilovací rošť a na ně dát maso. Dřevité bylinky se na grilu drží obzvláště dobře. Vyzkoušejte tymián, citrónový tymián nebo estragon. Nezapomeňte větvičky bylinek z masa před podáváním odstranit.
- Měkcí byliny, jako je šalvěj, máta, oregano nebo bazalka, lépe fungují v alobalovém balíčku nebo v marinádě. U balíčků nejprve odstraňte větve celých bylinek, jemně je opláchněte a položte na alobal. Poté přidejte maso nebo zeleninu (nebo obojí), olivový olej nebo máslo a uzavřete.
Bylinky na grilování
Pokud si nejste jistí, které bylinky se hodí ke kterému masu či zelenině, můžete experimentovat a zjistit, co vám nejvíce chutná. Zde jsou obecné návrhy bylinek a jejich běžného využití:
BYLINKA | HODÍ SE K: |
Rozmarýn | Kuřecí, vepřové, brambory |
Šalvěj | Vepřové, kachní, klobásy |
Majoránka | Steaky |
Bazalka | Rajčata, kuřecí maso, sendviče |
Česnek | Zelenina, steaky, kuřecí maso |
Tymián | Tuňák, cuketa, těstovinový salát |
Máta | Jehněčí, limonáda ke grilování |
Estragon | Krůtí, kuřecí maso |
Petrželka | Brambory, ryby |
Anýz | Klobásky |
Pažitka | Brambory, burgery, ryby |
Kopr | Losos, dipy k masům, brambory |
Několik receptů
Na závěr už nezbývá nic jiného, než názorný příklad vaření s bylinkami. Zde je proto několik receptů rozdělených podle nejoblíbenějších grilovacích bylinek.
Citrónový tymián
Tato aromatická bylina se dobře hodí ke kuřecímu nebo vepřovému masu, obzvláště lahodná je ale se zeleninou. Vyzkoušejte tento recept na grilovaný citronový chřest.
- Alobal na grilování
- Olivový olej
- 500 g zelený chřest, dřevnaté konce odkrojené,
- 2 lžičky čerstvý tymián
- 2 lžičky citronový tymián,
- 2 lžíce máslo.
Alobal rozdělte na dva velké čtverce. Každý čtverec zakápněte olivovým olejem a rozdělte na ně chřest – polovinu množství chřestu na každý čtverec alobalu. Na každý čtverec přidejte máslo a najemno nasekané bylinky. Poté zabalte. Grilujte na nepřímém žáru po dobu 5 až 7 minut a jednou otočte. Pozor při rozbalování – pára může být příliš horká!
Rozmarýn
Rozmarýn skvěle doplňuje vepřové, kuřecí, jehněčí nebo brambory. Zde je recept na grilované brambory s rozmarýnem.
- ¼ šálku čerstvého rozmarýnu,
- ¼ šálku olivového oleje,
- 1 lžička sušeného česneku,
- čerstvý pepř,
- 20 malých, nových brambor,
- silné grilovací špejle.
Nasekaný rozmarýn smícháme s olejem, česnekem a pepřem. Brambory napícháme na grilovací špejle a grilujeme je 25 minut za občasného potírání připravenou marinádou.
Kopr
Kouřová chuť kopru chutná skvěle s grilovanými rybami, kuřecím nebo vepřovým masem. Při grilování s koprem marinujte listy kopru a položte na oheň tři nebo čtyři sušené koprové hlavy a stonky těsně před tím, než budete připraveni grilovat.