Bílý morušový čaj: Už jeden gram čerstvých listů moruše denně vám v podobě zajímavě chutnajícího čaje přinese celou řadu benefitů, takže i malý stromek na zahradě nebo v čistém parku zásobí vaši rodinu užitečným pomocníkem pro trávení a hubnutí na celý rok. A sušených listů pak stačí ještě o polovinu méně…
Bílá moruše alias morušovník bílý (Morus alba) je poměrně populární rostlina, jejíž uplatnění najdeme krajinné architektuře, v domácnostech a dokonce i v medicíně. Pěstování této rostliny je poměrně snadné a ceněny nemusí být jen její plody…
Pár slov o bílé moruši
Bílá moruše se cíleně pěstuje už přes 4 500 let. Patří do rodiny morušovníkovitých – Moraceae. Pochází z Číny, kde má podobu keře nebo stromu se sférickou korunou, dosahujícího výšky až 10 metrů. Její kůra je šedá a podélně brázděná.
V Číně je nejvíce ceněna pro své vejčité, na okrajích zoubkované listy, které jsou hlavním krmivem pro bource morušového. Na podzim opadávají. Vykvétá v červnu a červenci a jde o jednodomou rostlinu, což znamená, že se samčí a samičí květy vyskytují na jedné rostlině a mírně se od sebe liší vzhledem. Nejpozoruhodnější jsou však plody, které vypadají jako malé ostružiny.
Je poměrně odolná vůči vnějším vlivům, proto ji můžeme často v parcích nebo zahradách – a to jako solitér, ale i živý plot. Daří se jí na písčitých, dobře odvodněných, vápenatých a spíše méně výživných půdách na slunné a teplé pozici. Vyžaduje ochranu před zimními větry a mladé rostliny jsou rovněž velmi citlivé na mráz.
Léčivé vlastnosti moruše (listy i plody)
Moruše zrají v létě a mají velmi příjemnou nasládlou chuť. Často se používají v kuchyni i v lidové medicíně. Uplatní se například při léčbě oparů, kašle a cukrovky. Rovněž příznivě regulují cholesterol a hladinu krevního cukru.
Používají se k výrobě vín a likérů a jsou skvělým doplňkem různých dortů, koláčů a dezertů. Jejich úprava není vůbec komplikovaná – zásadně se neliší od jiného ovoce.
Bílý morušový čaj – vlastnosti a použití
Velmi důležitým prvkem lidové medicíny je ovšem také list moruše – hlavní složka bílého morušového čaje (jsou-li v něm plody, pak spíše kvůli jejich dekorativnosti, hlavní léčitelské gró odvádějí hlavně listy). Má úžasné vlastnosti a je zvláště vhodný pro hubnutí – snadno si ho připravíte sami doma, ale bude vám k dispozici také v obchodech se zdravou výživou.
A proč právě hubnutí? Listy morušovníku bílého obsahují sloučeninu, která zpomaluje rozklad škrobu na jednoduché cukry. Bílý morušový čaj proto pomáhá udržovat normální metabolismus uhlohydrátů. Najdeme v něm také quercetin. Díky němu zase morušový čaj chrání organismus před poškozením volnými radikály.
Čaj z moruše – jak ho připravit?
Je to velmi snadné. Stačí zalít 1 gram listů moruše 100 ml horké vody a nechat vylouhovat 3-5 minut. Vyplatí se hrneček zakrýt talířkem nebo přímo pokličkou, aby se zachovalo maximum účinných látek. Takto připravený čaj skvěle inhibuje působení enzymů, které jsou zodpovědné za působení cukrů, takže velmi výrazně podporuje hubnutí. Můžete ho používat jen před hlavním jídlem nebo až 3x denně po dobu až tří měsíců. Nehodí se pro těhotné a kojící ženy a samozřejmě ani pro malé děti a děti do 15 let věku.
Ideální je samozřejmě situace, kdy si na zahradu každý den chodíte pro čerstvé listy, ale ani surovina z lékárny nebo obchůdku se zdravou výživou nebude k zahození. Jen pamatujte na to, že sušené listy není vhodné vystavovat světlu. Obaly s oblíbeným průhledným okénkem tak nejsou vůbec vhodné stejně jako velké skleněné nádoby, z nichž je čaj odebírán na váhu. Obávaným strašákem je v tomto případě oxidace.