Bazalkový olej: I když venku všechno teprve raší, neznamená to, že se musíte jen smutně dívat na ubývající zásoby ochucených olejů z léta. Pokud nedáte ani ránu bez toho bazalkového, poradíme vám, jak si jeden chutný a voňavý vyrobit opravdu za chviličku.
Využijete přitom zásoby bazalky nasušené od léta i rostlinky, dostupné běžně v supermarketu. I když se s těmi, vypěstovanými na záhonku nebo v truhlíku nedají srovnávat, na přípravu bazalkového oleje bohatě stačí.
Bazalkový olej z čerstvé i sušené bazalky
Základní poměr ingrediencí je velmi jednoduchý. Opravdu si vystačíte s tím, co najdete ve spíži.
• 1 šálek olivového oleje
• alespoň dvě velké snítky čerstvé bazalky
• jedna lžíce sušené bazalky
• pepř a sůl podle chuti
• česnek 1-2 stroužky (volitelně)
Čerstvou bazalku dobře omyjte a osušte. Poté nasekejte nadrobno. Můžete i včetně stonku, nebo ho ponechte třeba na vývar nebo do omáčky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno co nejostřejším nožem.
Nyní všechny ingredience smíchejte ve větší míse – tedy kromě olivového oleje). Zpracovávejte tak dlouho, dokud nedostanete homogenní směs. Tu pak následně zalijte olejem a dobře promíchejte. Přikryjte a nechte na tmavém místě asi hodinu odstát. Po této době můžete přecedit a začít olej používat. Skvěle se hodí k masu, na saláty, k dochucení pomazánek nebo jen tak k nakapání na čerstvé pečivo, které přikusujete k salátu nebo jinému lehkému letnímu obědu.
Náš tip: pokud hledáte další bylinky ke kombinaci, můžete vsadit třeba na kopr nebo petržel. S těmi si bazalka rozumí opravdu dobře.
A nezapomeňte, že jde o olej připravený trochu nestandardním způsobem, takže byste ho měli spotřebovat do tří měsíců od data výroby. To by však vzhledem k jeho báječné chuti a široké použitelnosti neměl být žádný problém.
Bazalce sluší i párování s citrónem
Ale oprostěme se teď od bylinek a vsaďme na na citrusy. Zejména citrón vám v kombinaci s bazalkou udělá opravdu dobrou službu. Nevěříte? Pojďte to vyzkoušet.
• 1 šálek olivového oleje
• 20 listů čerstvé bazalky
• citronová kůra z poloviny citronů
• sůl – ¼ až ½ lžičky podle chuti
Dobře omytou a osušenou bazalku opět nasekejte na kousky. Vložte ji do misky a přidejte čerstvě nastrouhanou kůru nejlépe z bio citronů (jinak si do oleje s velkou pravděpodobnostní přidáte i nemalou dávku fungicidů, jež se k ošetření ovoce ve skladech používají). Přidejte sůl, vše zalijte olejem a dobře promíchejte.
Uložte na chladné a tmavé místo. Bohužel nejde o takovou rychlovku jako v předcházejícím případě, takže si na výsledek budete muset deset dní počkat. Během této doby dobře uzavřenou láhev čas od času protřepejte. Poté přeceďte a hotový bazalkový olej s citronovou kůrou můžete použít k dochucení pokrmů. Hodí se zejména k rybám, do salátů nebo k zelenině a masu.