Už jste se někdy chystali k přípravě bylinkové tinktury a zjistili jste, že nemáte svůj oblíbený alkohol na výrobu tinktury (80-násobný nebo 100-násobný)? Pokud máte doma láhev alkoholu s vysokým stupněm odolnosti (což je přesně ten typ, který používáte při přípravě čerstvých bylinkových tinktur) máte vyhráno. Jediné co musíte, je správně tento alkohol rozředit, abyste jej mohli využít na bylinkové tinktury. Nebojte se. Je to jednodušší, než si myslíte!
Poměr vody a alkoholu
U většiny tinktur vyrobených ze sušených bylin postačí jakýkoliv typ alkoholu (vodka, brandy, whisky, gin atd.), který má obsah alkoholu 40-50 %. Tyto alkoholy jsou snadno dostupné a jsou označeny množstvím alkoholu. Toto množství určuje, kolik tekutiny je čistý etylalkohol a kolik je voda.
- 80-násobný alkohol obsahuje 40 % alkoholu a 60 % vody – tento alkohol funguje dobře při extrahování složek rostlinných látek na bázi alkoholu a vody, jakož i při uchování konečné tinktury.
- 100-násobný alkohol obsahuje 50 % alkoholu a 50 % vody.
- 190-násobný alkohol obsahuje 95 % alkoholu a 5 % vody – tento alkohol se označuje jako vysoce násobný a používá se převážně při konzervování čerstvých rostlin nebo při ošetření bylin, které potřebují velké množství alkoholu, aby extrahovaly určité složky rostlin, jako jsou pryskyřice, balzámy, těkavé oleje, alkaloidy, glykosidy, horké a hořké zásady a několik dalších.
Vysoce odolný alkohol však nemusí být vyhrazen pro rostlinné tinktury, které vyžadují vysoké procento alkoholu. Může být použit pro rostlinné tinktury, které jsou lépe vhodné pro nízkoprocentní procento alkoholu. K tomu, abyste k tomuto účelu použili alkohol s vysokým obsahem odolnosti, budete muset zředit tento alkohol, dokud nedosáhnete správného procenta alkoholu pro svou tinkturu.
Jak zředit vysoce odolný alkohol
Pokud chcete zředit vysoce odolný alkohol, stačí přidat destilovanou vodu. To, kolik jí přidat, závisí na procentu alkoholu, který potřebujete k získání požadovaných složek z bylinek. Pokud potřebujete tinkturu se 40 % alkoholem a váš vysoce odolný alkohol má 95 % alkohol, musíte jej zředit zhruba o 55 %, což znamená, že musíte přidat 55 % vody. Nejjednodušší způsob, jak ředit vysoce odolný alkohol, je oddělit správné množství alkoholu a destilované vody odděleně a pak je zkombinovat, aby se dosáhlo požadovaného procenta alkoholu. Pro zjednodušení bude 100 jednotek celkový objem, na který se zaměřujeme. Jednotka, kterou používáte, bude na vás. Často používám 1 šálek, který reprezentuje každých 10 jednotek, které potřebuji. To znamená, že pro získání 100 % celkového množství potřebuji celkem 10 šálků. Podívejme se na konkrétní příklad. Na začátku máte 95 % vysoce odolný alkohol, který chcete naředit na 40 %. Potřebujete tedy zředit směs o 55 %. Pokud máte jako jednotku šálek, naměřte 5 a půl šálku vody a dejte je stranou. Dále naměřte 4 a půl šálku vysoce odolného alkoholu (potřebujete doměřit 100 % celkového objemu, což je v našem případě 10 šálků – jestliže jsme dali 5 a půl šálku vody, pak nám do desíti šálků chybí 4 a půl). Obě složky promíchejte a získáte směs, která obsahuje přibližně 40 % alkoholu a 60 % vody. Dalším způsobem, jak přemýšlet o tom, je, že potřebujete 100 ml zředěného alkoholu, je to, že byste použili 45 ml vysoce odolného alkoholu a 55 ml destilované vody.