Zelený čaj

zelený čajZelený čaj je celosvětově rozšířený nápoj, který se nejčastěji užívá jako povzbuzující prostředek či lahodné osvěžení.

Léčivé účinky

  • Posiluje imunitu.
  • Zahání únavu.
  • Působí protizánětlivě.
  • Pomáhá při zažívacích potížích.
  • Dodává energii.
  • Má dezinfekční účinky.
  • Snižuje tvorbu krevních sraženin.
  • Posiluje kosti (dle druhu).
  • Prospěšný zubům (dle druhu).

Použití a přípravky

Zelený čaj je již zpracovaný produkt a prodává se aromatizovaný nebo přírodní, buď porcovaný v čajových pytlíčcích jako drť z lístku, nebo případně sypaný ve formě lámaných nebo celých lístků. Můžete ho také nalézt v různých doplňcích stravy, kapslí, gelů a krémů.

  • Čistý zelený čaj nejvyšší kvality je vhodnou volbou nejen pro ostřílené znalce. Zkusit můžete například čaje Ceylon nebo Sencha.
  • Aromatizované zelené čaje jsou doplněny bylinkami a ovocem pro ještě lahodnější chuť a zdravý život.
  • Speciálním druhem zeleného čaje je i Matcha, v současnosti nejvíce vyhledávaný pro svůj přínos v redukční dietě.

O zeleném čaji

zelený čaj použitíZelený čaj se vyrábí z lístků stromu čajovníku čínského (Camelia sinensis) a od ostatních druhů jej odlišuje způsob výroby. Lístky bývají nejčastěji natrhány a ponechány k zavadnutí a poté se prudce usuší, propaří nebo opraží na pánvi (podle země a druhu čaje), čímž se zastaví chemický proces oxidace, při kterém se mění obsah látek v rostlině. Zelený čaj má tak podobu sušených lístků, které mohou být různě zmačkané, pokroucené nebo naopak úhledně zarovnané – opět podle zpracování.

Zelený čaj obsahuje především třísloviny, neokysličené polyfenoly a kofein. Chuť čaje a podíl látek se hodně mění i podle místa výskytu. Například čínské čaje Gunpowder nebo Chum mee mají velký obsah flouoridu, který má prospěšný účinek na zuby a kosti, ostatní druhy čaje mají jeho obsah menší.

zelený čaj účinkyO zeleném čaji panují různé mýty jakožto všeléku. Je pravda, že jeho zdraví prospěšné účinky byly i vědecky ověřeny, přesto je nutno notné dávky kritiky a nepoléhat se úplně na všechna velebení tohoto nápoje. Západní i asijské laboratoře například potvrdily protirakovinové účinky zeleného čaje, které mohou zablokovat nebo zpomalit zhoubné mutace buněk, ale také potvrdily, že například několik hodin odstátý přelouhovaný nálev je naopak karcinogenní.

Domácí recepty:

  • Čaj: nezalévá se zpravidla vroucí vodou, ale lehce odstavenou vodou, podle druhu čaje v rozmezní 60-85°C. Obecně platí, že čím kvalitnější zelený čaj, tím menší teplota. Zalévá se cca jedna čajová lžička lístků na 250ml vody a louhuje se cca 3-5 minut, poté se scedí. Podíl uvolňovaných látek v čaji se v závislosti na době a teplotě mění. Krátce louhované zelené čaje (do 3 minut) mají vysoce povzbuzující účinky, kdežto déle louhovaný zelený čaj může být naopak spíše tlumivý.

Zelený čaj se obvykle pije samotný, ničím nedochucovaný, ale je možné jej například kombinovat se zázvorem, citrónovou či pomerančovou kůrou, ibiškem apod.

Další odkazy:

foto: maximillian_schaffhausenRoberto Maxwell, Brandie Kajino