Vyrobte si vlastní kořenicí směsi

Napadlo vás někdy, že byste si vyrobili vlastní směsi koření, ale nevíte, jak na to? Tak si s námi zkuste vyrobit některé směsi podle našich návodů. Uvidíte, že vám budou chutnat lépe než ty kupované.

Perníkové koření

Na perníkové koření potřebujeme: koriandr, fenykl, skořici, anýz, pomerančovou kůru, hřebíček, nové koření, muškátový květ, muškátový oříšek a badyán. Řídíme se následujícími poměry:

Všechno koření důkladně promícháme a uchováváme nejlépe ve skleněné nádobě. Spotřebujeme do 1 roku.

Koření k nakládání okurek

Budeme potřebovat cukr, sůl, hořčičné semínko, bobkový list drcený, kopr sušený, pepř černý hrubě mletý, nové koření hrubě mleté, tymián, koriandr a hřebíček. A při přípravě směsi se řídíme následujícími poměry:

  • 12 dílů cukru
  • 4 díly soli
  • 0,5 dílu hořčičného semínka
  • 0,5 dílu sušeného kopru
  • 0,25 dílu bobkového listu
  • 0,25 dílu pepře
  • 0,25 dílu nového koření
  • 0,25 dílu tymiánu
  • 0,25 dílu koriandru
  • 0,25 hřebíčku

Koření důkladně promícháme a pro zavařování okurek použijeme 200 g směsi na 2 litry vody + ¼ litry octa, povaříme 20 minut, oprané okurky ve sklenicích zalijeme horkým nálevem a sterilujeme.

Kořeněná sůl do polévek

Můžeme si připravit i vlastní kořeněnou sůl do polévky. Budeme potřebovat: sůl, mletý kořen libečku, mletý sušený celer, sušenou drcenou nať petržele, sušenou drcenou nať libečku a mleté semeno kopru mleté. A postupujeme takto:

Vše promícháme, uchováváme v skleněné nádobě nebo mlýnku, používáme do polévek. Směs nám vydrží cca 1 rok.

Přejeme vám dobrou chuť!

ZANECHAT KOMENTÁŘ