Vavřín vznešený

Vavřín vznešený je v kuchyni známý jako bobkový list. Nejenže má svou zajímavou historii, ale také poskytuje řadu užitečných zdravotních přínosů.

Léčivé účinky

Vavřín vznešený
  • Kašel a nachlazení.
  • Zmírňuje bolesti hlavy.
  • Ulevuje od nejrůznějších otoků, revmatických a artritických bolestí.
  • Podporuje pocení, snižuje horečku a příznaky chřipky.
  • Podporuje trávení.
  • Snižuje plynatost.

Použití a přípravky

Vavřín vznešený neboli bobkový list je známý zejména díky svému využití v kuchyni. Je jednou z nejpoužívanějších bylinek nejen v českých pokrmech.

  • V české kuchyni ho využíváme zejména v jeho sušené podobě. Takové listy mají jemné aroma, které se vpíjí do celkového pokrmu.
  • Na trhu je ale k dostání i čerstvý – jako takový skvěle doplňuje středomořskou kuchyni, zejména skopové a jehněčí.
  • Používá se do polévek, omáček, dušených jídel a dalších jídel, které je potřeba dlouho vařit.
  • Před podáváním pokrmu je z něj ale vavřín vyjmut.

Medicínské použití:

  • Šátek namočený v odvaru z bobkového listu, který je přiložený jako obklad, odpomáhá od kašle a chřipky.
  • Esenciální olej se používá lokálně k úlevě nejrůznějších bolestí a otoků, včetně bolesti hlavy.

O vavřínu

Historie vavřínu je poměrně dlouhá. Již starověcí Římané a Řekové si zvykli dělat si z jeho listů koruny. Vavřín vznešený (Laurus Nobilis, Lauraceae) byl svědkem jejich života, nosili ho na hlavě většinou výše postavení lidé – samotný král, váleční hrdinové či olympionikové. Byl tedy symbolem vítězství.

Častokrát se využívá zejména v kuchyni – a to po celém světě. Vůně listů je mnohem nápadnější než jeho chuť.

Původně pochází z Malé Asie, jedná se o statný strom z čeledi vavřínovitých. V dnešní době se nachází i ve Středomoří, díky tamnímu teplému klimatu. Vavřín je vždyzelený strom, který roste až do výšky 12 metrů. Rychlost růstu je velmi pomalá. Zralý bobkový list je přibližně 5 cm široký a 10 cm dlouhý.