Vachta trojlistá

Česky:  

Vachta trojlistá

Latinsky:  

Menyanthes trifoliata

Slovensky:  

Vachta trojlistá.

Léčivé účinky

Česky: Vachta trojlistá Latinsky: Menyanthes trifoliata Slovensky: Vachta trojlistá.
  • používá se při problémech s trávicím ústrojím
  • je to výborný prostředek při žaludeční slabosti
  • napomáhá zvyšovat chuť k jídlu
  • používá se při dráždění k dávení
  • povzbuzuje činnost žlučníku

Použití

Vachta trojlistá se pro svou léčivou sílu používá v lidovém léčitelství již od středověku. Můžeme se s ní setkat v podobě sušené bylinky, která se užívá samostatně, nebo se přidává do nejrůznějších sypaných směsí čajů, které léčí problémy se zažíváním.

Vachta trojlistá je pro svou krásnou a kompaktní stavbu hojně pěstována v zahradách.

Doporučujeme bylinku neužívat při zvýšené kyselosti žaludečních šťáv a zánětlivých onemocněních žaludku a střev. Rostlina není vhodná pro malé děti a těhotné nebo kojící ženy.

O vachtě trojlisté

Vachta trojlistá je poměrně vzácná rostlina, která je u nás na všech místech výskytu chráněná. Proto se jí lidé rozhodli pěstovat na zahradách, kde získávají léčivé účinky bylinky a zároveň zdobí jejich příbytky.

V přírodě se s ní můžeme setkat například v subarktickém pásmu severní polokoule, u nás ji vzácně najdeme na mokrých místech, výše položených rašeliništích, bažinatých loukách i ve vodních příkopech či na březích rybníků.

Jde o vytrvalou rostlinu s plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají trojčetné listy s dlouhými řapíky. Lístky jsou lesklé, dužnaté a hladké. Z oddenku vyrůstá asi pětadvaceticentimetrový stvol. Kvete v dubnu a květu narůžovělými květy, z nichž se později vyvine tobolka s osmi hnědými semeny. Sbírají se listy v květnu a v červnu, obsahující flavonoidy, glykosidy, kumariny, třísloviny, vitamin C, jód a další tělu prospěšné látky. Bylina stimuluje vylučování trávicích šťáv a povzbuzuje chuť k jídlu.

Domácí recepty

Prášek: Ze sušeného listí se vyrobí jemný prášek tak, že se listy rozdrtí na jemnou mouku. Prášek se užívá třikrát denně na špičku nože, zapíjí se vodou.

Odvar: jednu čajovou lžičku sušených listů zalijeme 250 mililitry studené vody, pozvolna přivedeme k varu a následně necháme louhovat asi patnáct minut. Sceděný odvar popíjíme dle potřeby, 2 x denně.