Triphala

 

Triphala je základem ájurvédské medicíny. V Indii se považuje za největší a nejuniverzálnější ze všech bylinných formulací. Co je triphala nebo triphala churna? Triphala je tradiční bylinný přípravek vyrobený ze sušeného prášku ze tří různých druhů ovoce. Jméno pochází z kombinace sanskritských slov “tri”, což znamená tři, “phala”, což znamená ovoce a “churcha”, což znamená prášek.

Použití triphaly

Triphala obsahuje kyselinu galovou, kyselinu ellagickou a kyselinu chebulinovou, které jsou všechny silné antioxidanty. Má také flavonoidy a polyfenoly, které mají antibakteriální, protizánětlivé a proti-průjmové schopnosti. Předpokládané použití triphaly pak zahrnuje přirozenou léčbu rakoviny a další.

Ovocné složky triphaly

Triphala pochází z následujících tří druhů ovoce: amla, vrcholák tříslovinný a vrcholák myrobalánový. Sušený prášek z těchto tří léčivých rostlin se smíchá ve stejných poměrech, aby se vytvořil správný triphala prášek (nebo churna). Každé z tohoto ovoce má léčivou hodnotu samo o sobě, jejich kombinace v triphale vám dá další výhody!

Amla – indický angrešt (emblica officinalis)

Amla je známá také jako indický angrešt. Plody jsou podobné klasickému angreštu, který známe a pěstujeme u nás. Plody amly mají vysoký obsah vitaminu C a používají se buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými rostlinami k léčbě běžného nachlazení a horečky. Působí jako diuretikum, laxativum, regenerační a protizánětlivé činidlo. Je užitečný pro všechny dosha, obzvláště pak Pitta dosha.

Vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula)

Tento vrcholák je také nazýván tibetským “lékařem krále”. Je široce používán v tradičním lékařství Indie a Íránu k léčbě různých zdravotních problémů, včetně zácpy, demence a diabetu. Je také protizánětlivý a váže se k Vata dosha.

Vrcholák myrobalánový (Terminalia bellirica)

Jedná se o další silný starodávný omlazovač s detoxikačními vlastnostmi. Je značně používán v tradiční indické ájurvédské medicíně pro léčbu cukrovky, vysokého krevního tlaku a revmatismu. Studie dokonce ukázaly, že extrakt tohoto ovoce může být schopen inhibovat progresi plaku aterosklerózy. Toto ovoce je dobré pro Kapha dosha.

Zdravotní přínosy triphaly

  1. Rakovina – triphala zastavuje růst rakovinných buněk a povzbuzuje buněčnou smrt rakovinných buněk, zejména u rakoviny tlustého střeva.
  2. Přírodní laxativum, čisticí přípravek a možný pomocník proti kolitidě – pomáhá produkovat pravidelné střevní pohyby, čímž přispívá k přirozenému vyčištění tlustého střeva. Pravidelné pohyby střev jsou důležité pro odstranění bakterií, detoxikaci těžkých kovů a odstranění nadbytečných mastných kyselin z těla.
  3. Hubnutí – Pravidelné pohyby střev přispívají k řízení hmotnosti. Triphala má antioxidační vlastnosti, má pozitivní vliv na metabolické zdraví.
  4. Snižuje cholesterol – Cholesterol je přirozeně se vyskytující látka jater, kterou organismus potřebuje pro správnou funkci buněk, nervů a hormonů. Když je ale cholesterol vysoký, je to problém. Triphala může snížit hladinu cholesterolu a arteriální tlak.
  5. Protizánětlivé účinky – Triphala má vysoký obsah antioxidantů a polyfenolu, což je výborný protizánětlivý prostředek. Téměř každá nemoc zahrnuje určitý stupeň zánětu (typická je například artritida).

Historie a zajímavá fakta

  • Odkazy na použití triphaly lze nalézt v Sushrut Samhitě, která pochází z roku 1500 př.n.l.
  • Triphala obsahuje pět ze šesti chutí uznaných v ájurvédě (sladké, kyselé, hořké, pálivé a adstringentní). Chybí jen slaná chuť.
  • Amla, jeden ze tří druhů ovoce triphaly, má údajně 20krát vyšší obsah vitaminu C než pomeranč.
  • Triphalu lze také aplikovat lokálně na pokožku, aby urychlila hojení modřin a spálenin.
  • Triphala se tradičně používá jako tonikum k mytí vlasů a očí.

Jak používat triphalu

Triphala by měla být k dispozici ve vašem místním zdravotnickém obchodě, nebo ji lze snadno zakoupit online. Lze jej nalézt ve formě doplňku jako prášek, kapsle, tableta nebo tekutý extrakt.

Triphala se obvykle užívá nalačno a může být požívána několika různými způsoby. Prášek lze použít k přípravě čaje přidáním poloviční lžičky prášku do šálku horké vody. Dobře promíchejte a počkejte, až se ochladí. Můžete také kombinovat prášek s medem nebo ghee a užít před jídlem. Tablety a kapsle se obvykle podávají jednou nebo dvakrát denně před jídlem. V případě tekutého přísunu obvykle budete muset užít 30 kapek vody nebo šťávy, 1 až 3x denně.

Potenciální vedlejší účinky

Triphala může způsobit gastrointestinální vedlejší účinky. Při prvním užívání mohou vedlejší účinky zahrnovat zvýšený intestinální plyn kvůli možným čisticím a detoxikačním účinkům na trávicí trakt. Pokud máte po užití hustou stolici nebo průjem, pak to pravděpodobně naznačuje, že užíváte příliš vysokou dávku a je třeba ji snížit.

Triphalu by neměli užívat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Nedoporučuje se těhotným nebo kojícím ženám nebo dětem.

ZANECHAT KOMENTÁŘ