Svízel přítula

Svízel přítula (Galium aparine) je jednoletá a metr vysoká bylina, kterou určitě každý z nás zná jako rostlinu, která se nám pořád lepí na oblečení.

Česky:

Svízel přítula
Latinsky: 

Galium aparine
Slovensky:

Lipkavec obyčajný

 

svízel přítula
Česky: Svízel přítula Latinsky: Galium aparine Slovensky: Lipkavec obyčajný

Léčitelství

  • Působí na vylučování moči.
  • Uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva.
  • Pomáhá proti křečím všeho typu.
  • Pomáhá proti chudokrevnosti.
  • Čistí krev při ekzémech.
  • Působí na hojení ran.
  • Očišťuje ledviny, játra, slinivku břišní a slezinu od chorobných látek.
  • Používá se při popáleninách, kožních chorobách, vředech.
  • Pomáhá při nervových chorobách, chorobě štítné žlázy, obrně hlasivek.

Použití a přípravky

Nejčastěji svízel nachází použití při problémech s vylučování moči nebo při křečích hladkého svalstva. Podávat se může formou nálevu (čaj), koupele nebo obkladů. Nálev používáme při křečích, chudokrevnosti a bolestech. Koupel si připravíme, pokud nás postihla vyrážka. Pokud máme na těle popáleniny, povrchové rány nebo nějakou kožní chorobu podáváme obklady z této byliny.

O bylince

svízel přítula účinkySvízel přítula (Galium aparine) se převážně vyskytuje v Evropě a Asii. V České republice ji můžeme najít na suchých loukách a polích. Sice je tato bylinka v léčitelství využívána kladně, fakt je ale ten, že svízel je plevel, který zhoršuje kvalitu sklizně. Šířit se může osivem obilnin nebo pohybem zvířat, do jejichž srsti se zachytí jeho nažky.

Svízel se sbírá v době, kdy má květy. Suší se na místech ve stínu nebo na slunci. Pokud sušíme pomocí umělé teploty, nesmí tato teplota přesáhnout 40°C. Tato bylinka má hořkou chuť a nepříjemný zápach. Je bohatá na látky glykosid galiosin, asperulosid a stopy silice.

Domácí recepty

  • Čaj: Na čaj použijeme jednu čajovou, vrchovatě naplněnou lžičku svízele a čtvrt litru vody. Svízel spaříme a krátce vyluhujeme.
  • Šťáva: Čerstvou šťávu ze svízele získáme tak, že čerstvou svízel umyjeme a vlhkou ji odstředíme na odstředivce.
  • Mast: Mast vyrábíme pomocí čerstvé šťávy a másla. Máslo, které má pokojovou teplotu, rozmícháme se šťávou a uložíme do ledničky.

Kontraindikace:

Není vhodný během těhotenství a kojení.

Další odkazy

foto: AnneTanne, Leonora Enking
 

bylinkopedie koupit bylinky a produkty