Šťovík kyselý

Šťovík kyselý je vytrvalá rostlina, která pochází původně z Evropy a její používání je velmi populární hlavně v Rusku. Je totiž zdrojem mnoha cenných látek.štovík kyselý

Léčivé účinky

  • Povzbuzuje činnost tlustého střeva.
  • Podporuje chuť k jídlu.
  • Díky obsahu železa podporuje tvorbu krve.
  • Pomáhá vyprazdňovat střeva.

Použití a přípravky

Šťovík je velmi využíván v kuchyni, kde se používá jako přídavek do salátů, polévek apod. Rusové tuto bylinku používají jako přísadu do jejich tradiční pochoutky boršče.

O šťovíku kyselém

šťovík kyselý účinkyŠťovík kyselý (Rumex acetosa) se vyskytuje nejčastěji ve vlhkých prostředích, podél cest od nížin do hor a to různě po celém světě. Tato bylinka má dlouhou historii, už ve středověku byla pěstována jako zelenina. Obsahuje velké množství železa, vitamínu C a minerálních látek.

Šťovík bychom měli před použitím neutralizovat pomocí mléka, smetany nebo sýra.

U nás patří k největším producentům pylu – během kvetení jedna rostlina vyprodukuje 400 mil. pylových zrn.

Domácí recepty

  • Šťovíková omáčka: Na omáčku budeme potřebovat 500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl. Nejprve šťovík nasekáme nebo umeleme a podusíme na másle. Zaprášíme moukou, osolíme, zředíme vývarem a povaříme. Vlijeme smetanu a znovu povaříme.
  • Šťovíkový nákyp: Nákyp se dělá z 700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g žemlovky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř, tuk a hrubá mouka na nákypovou formu. Žemlovku nakrájíme na plátky, pokapeme mlékem a necháme prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semeleme, máslo utřeme do pěny, přidáme postupně žloutky, pak dáme šťovík na rozmělněnou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřeme do vymaštěné nádoby vysypané moukou. Pečeme ve středně rozpálené troubě. Upečený nákyp vyklopíme, přelijeme omáčkou a hned podáváme.
  • Ruský boršč se šťovíkem: Na boršč potřebujeme 200 g kostí, 500 g hovězího masa, 1 uzené koleno nebo klobása, 50 g másla, 2 dl kysané smetany, 200 g kysaného zelí, 1 velký brambor, 1 cibule, červenou řepu, hrst šťovíku, kousek celeru, půl petržele, 1 mrkev, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce mouky, sůl, cukr, bobkový list, petrželka, ocet. Maso uvaříme doměkka spolu s kostmi. Na másle podusíme pokrájenou zeleninu (kromě šťovíku) a nakrájený brambor, přidáme nakrájené maso, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření a vaříme doměkka. Nakonec přidáme protlak a najemno pokrájený šťovík. Zahustíme smetanou, v níž jsme rozkvedlali lžíci mouky. Posypeme drobně rozsekanou petrželkou a dochutíme solí, cukrem a octem.

Další odkazy

foto: AnneTanne, Wildlife in a Dorset garden