Skořice

Skořice

Skořice (Cinnamomum zeylanicum, C. cesia) patří mezi poměrně časté koření v naší kuchyni. Možná jste ale nevěděli, jaké má léčivé účinky a na co všechno je možné ji využít.

Léčivé účinky

  • Využití v aromaterapii.
  • Pomáhá odstraňovat kožní onemocnění.
  • Používá se hlavně v kuchyni jako koření.
  • Je možné ji využít i jako repelent proti hmyzu.
  • Působí proti nevolnosti.
  • Má analgetické, antibakteriální, protiplísňové a antioxidační vlastnosti.
  • Působí jako prevence proti vzniku rakoviny.
  • Používá se jako afrodiziakum.
  • Využívá se jako prevence a podpora léčby diabetes 2. typu.
  • Bojuje proti kvasinkovým infekcím.

Použití a přípravky

Skořice je jednou z vůní Vánoc. Kromě vánočního cukroví a jablečného závinu ji ale můžete přidat také do jídel, kde byste skořici nečekali – například do rýže nebo různých indických pokrmů. Ze skořice je možné připravit taktéž čaj nebo ji přidat do kávy.

  • Nejčastěji se skořice přidává do pokrmů. Používá se při vaření, podporuje trávení a doporučuje ji německá komise pro léčbu ztráty chuti k jídlu a žaludeční poruchy. Skořice zabraňuje nadýmání a plynatosti a léčí pálení žáhy a nevolnost. Pro intenzivnější, pikantní skořici zvolte Cinnamomum cassia. Ceylonová skořice, Cinnamomum zeylanicum, má sladší, jemnější chuť. Oleje obou obsahují jako hlavní složku skořicový aldehyd, přičemž cassia má větší obsah tohoto oleje.
  • Používá se ale i do různých likérů – například do žaludečních.
  • Pro svou charakteristickou vůni se používá i při výrobě parfémů.
  • Hojné využití má také v kosmetice, kam se přidává nejen díky své příjemné vůni, ale také pro své léčebné účinky.
  • Ve farmaceutickém průmyslu upravuje skořice nepříjemnou chuť některých druhů léčiv.

Ze skořice se nejčastěji využívá její sušený kořen, ale z listů, větví i květů se nachází olej, velmi často se využívá i ve formě esenciálního oleje.

Celá skořice, užívaná ve formě čaje nebo tinktury, je účinnou léčbou kvasinkových infekcí, které jsou odolné vůči jakékoli léčbě.

Dostatek léčebné látky ze skořice nemůžete dostat z každodenního použití při vaření a pečení. Skořice je možno užívat v kapslích, extraktech, bylinných čajích a esenciálním oleji. Nejlepší způsob, jak zajistit nejčerstvější skořici je, že si budete skořicové tyčinky mlít sami. Skladujte ji ve skleněných nádobách, které jsou vzduchotěsné. Nezapomeňte, že skořicový prášek prodávaný v obchodě s potravinami je hodně starý, aby měl jakoukoli léčivou hodnotu.

O skořici

Skořice se získává jako kůra z aromatických tropických stromů, které nazýváme skořicovníky. Ty patří do čeledi Vavřínovitých. Mezi dva nejznámější druhy patří skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). Za nejkvalitnější se považuje skořicovník cejlonský, který má svůj původ na ostrově Cejlon, dnes se ale pěstuje i v jiných tropických oblastech. Kůra z obou skořicovníků tvoří po usušení typické svité tyčinky.

Skořice má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Na její výrobu se používá vnitřní část kůry skořicovníků, která je bohatá na silice.

Skořicový čaj s medem

Skořice sama o sobě dokáže vytvořit chutný čaj, a není potřeba přidávat ani další bylinky. Pokud ji spojíme s medem jako organickým sladidlem, získáme skvělý lék proti nachlazení, bolesti v krku a dalším virovým onemocněním.

Budeme potřebovat:

  • 1 lžičku skořice nalámané na malé kousky nebo ½ skořicové tyčinky vcelku.
  • 200 ml vody.
  • 2 lžičky med.

Postup:

Skořici dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme přikryté asi 20 minut. Poté směs přelijeme do hrníčku (je-li potřeba, dolijeme horkou vodu) a po mírném ochlazení přidáme med.