Šípek (Růže šípková)

Šípek (neboli růže šípková) je znám jako léčivo již od středověkých herbářů, kdy se začal používat hlavně k vnitřnímu použití.růže šípková

Léčivé účinky

  • Pomáhá při onemocnění močového ústrojí a ledvin.
  • Působí preventivně proti nachlazení a infekcím.
  • Zpevňuje cévní stěny.
  • Pomáhá odstraňovat křečové žíly.
  • Pomáhá proti jarní únavě.
  • Zlepšuje schopnost soustředění.
  • Uklidňuje a posiluje imunitu.
  • Vhodný při zácpě.

Použití a přípravky

Šípek se používá hlavně ve formě čaje, který je vhodný k celkovému posílení organismu a je možné ho použít i při zánětech močového ústrojí či při ledvinových či močových kamenech nebo jen jako prevence těchto onemocnění.

Protože šípek obsahuje velké množství vitaminu C, je vhodné z něj vytvářet zavařeniny, kompoty či domácí vína. Olej, který se vyrábí ze semen šípků, je možné využít pro udržení pevné struktury vlasů.

  • Čajové směsi se šípkem jsou výborným způsobem, jak tuto bylinu využít a ještě si pořádně pochutnat.
  • Dolomit Plus se šípkem působí detoxikačně a je velice důležitý pro normální výstavbu kostí, svalů a zubů.
  • Šípková směs Dědka Kořenáře napomáhá vylučování kyseliny močové ledvinami a podporuje čištění vaziv a kloubů.
  • Marťánci s Imunactivem jsou komplexem vitamínů a minerálů pro děti i dospělé.

O šípku

Šípek (Růže šípková, Rosa canina) je keř, který může dosahovat výšky až 3 metry. Je rozšířený téměř v celé Evropě, nachází se nejčastěji na slunných místech. Šípek má na svých větvích hákovité zahnuté trny. Šípková růže kvete v květnu a červnu, což je doprovázeno vůní z květů. Červené šípky dozrávají v srpnu a září.

šípekNatrhané šípky se suší, co nejrychleji na dobře větraném místě, při teplotě 60 °C. Při vyšší teplotě šípky černají a ztrácí svou léčivou schopnost. Sušení je možné urychlit namačkáním šípků.

Po prvních mrazech je možné šípek natrhat a použít ho pro dekorační účely. Šípková růže se hojně používá jako odnož při pěstování zahradních odrůd.

Domácí recepty

  • Zavařenina: Pro přípravu zavařeniny je potřeba na každý kilogram šípků cca 300 g cukru. Z šípků se připraví dřeň, která se následně povaří. Přidáme cukr a mícháme, dokud směs nezhoustne. Směs rozlijeme do sklenic, které zavíráme až druhý den po vychladnutí.
  • Víno: Na výrobu 5 litrů vína bude potřeba 2 kg čerstvých šípků, 900 g cukru, 4,5 litrů vody, 5 g kyseliny citrónové. Šípky propereme v čisté vodě, zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Ke kvašení šípků použijeme cca 3x větší nádobu a přidáme kyselinu citrónovou. Jakmile klesne polovina šípků na dno nádoby, víno je vykvašené. Nálev můžeme ještě několikrát po sobě zkvašovat a přidáváme kromě cukru ještě živnou sůl (2 g na 5 l vína). Víno stáčíme hadičkou do připravených lahví tak, aby se zátka dotýkala hladiny. Volně uzátkujeme kvůli dokvašování vína. Víno čistíme taninem a želatinou (na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taminu a 0,6 až 1 g želatiny). Toto čištění opakujeme, dokud není víno čisté. Poté skladujeme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena. Skladujeme při teplotě do 14 °C.

Další odkazy

foto: Anguskirk, leucotea