Jak si vypěstovat kurkumu doma?

 

Jistě, můžete si koupit kurkumu v prášku jako koření a nestresovat se s jejím pěstováním. Ale domácí kurkuma vám otevírá nové možnosti. Můžete si připravit kurkumové mléko, smoothie nebo čaj – to všechno z čerstvé kurkumy, o které uživatelé říkají, že se sušeným práškem, se nedá srovnat. Navíc pouze čerstvá kurkuma vám může poskytnout maximum ze svých přínosů na zdraví člověka.

Čerstvá kurkuma v obchodech

V některých obchodech můžete narazit i na čerstvou kurkumu. Ta je ale většinou drahá a také můžete mít pochybnosti o jejím organickém původu, který může zvýšit nebo snížit kvalitu čerstvé kurkumy. Naštěstí, vypěstovat si vlastní kurkumu není až takový problém. Budete potřebovat slunné místo a velkou nádobu. Dejte kurkumě vše potřebné, a ona vám bude růst jako plevel a odmění vás atraktivní tropickou zelení a velkorysým množstvím čerstvé kurkumy.

Nejlepší podmínky pro pěstování

Kurkuma (Curcuma longa) je tropická rostlina, která je ve stejné rodině jako zázvor. Kurkuma má velké zelené listy a roste do výšky 60 cm i víc. Jak rostlina dozrává, tvoří se na její špici zelenožluté, příležitostně růžové květy. Stejně jako je tomu u zázvoru, kurkumě se daří v teplých, vlhkých podmínkách a dobře odvodněné, neutrální půdě.

Příprava k pěstování

V České republice je dobré přemístit kurkumu v zimě do interiéru, aby jí neublížila u nás dost tuhá zima. V závislosti na vašem interiéru a venkovním prostoru, můžete rostlinu pěstovat celou dobu uvnitř nebo ji mít v létě venku a na zimu ji přenášet dovnitř. Počítejte s tím, že kurkumu budete moci sklízet až 7 až 10 měsíců po jejím vysazení. Chcete-li zjistit, kdy byste měli rostliny vysadit, počítejte tedy s tímto časovým obdobím. Nejlepší je vysadit kurkumu na jaře, jakmile přejdou mrazy (popřípadě nejprve zasadit v interiéru a teprve po mrazech přenést ven). Když přijdou první mrazy na podzim, opět rostlinku přeneste dovnitř.

Zdroj oddenků

Kurkumu je nejlepší pěstovat z oddenků, čerstvých kořenů této rostliny. Kde tyto oddenky koupíte? Můžete na ně narazit v supermarketech, to je ale poměrně neobvyklé. Kurkumu hledejte spíše v obchodech se zdravými potravinami nebo v asijských a vietnamských potravinách. Pokud nemůžete najít kurkumu v kamenných obchodech, zkuste internet – možná najdete už zasazenou, rostoucí kurkumu.

Výsadba

Budete potřebovat květináč o průměru asi 45 cm na oddenek o velikosti 6 až 8 cm a dostatek organické hlíny k vyplnění. Je mnohem praktičtější, nechat své oddenky předem naklíčit v malých nádobách a teprve potom je přesunou do těchto velkých květináčů. Zde je návod:

  1. Rozřízněte oddenek na několik částí – každá část mi měla mít dva nebo tři pupeny.
  2. Připravte si malý květináček nebo plastové nádoby, ve kterých se prodává zelenina (ideální je obdélníková plastová nádoba, ve které se prodávají cherry rajčata). Nádoby by měly být uzavíratelné.
  3. Přidejte půdu a oddenky na ně položte. Zakryjte další půdou. Zalijte, uzavřete a zabalte do čistých plastikových sáčků.
  4. Umístěte na nejteplejší místo, které najdete. Klíčení při nízkých teplotách je pomalejší a oddenky by mohly shnít než vyklíčit. Pokud se vám nepodařilo najít teplé místo, můžete využít místo u radiátoru nebo sviťte na oddenky lampou.

Péče o klíčící kurkumu

Vždy po několika dnech zkontrolujte nádoby s klíčící kurkumou. Jakmile klíčky začnou vystupovat, přemístěte nádoby na okenní parapet – v tuto chvíli už je kromě tepla důležité také světlo. Nádoby s klíčky otevřete. Nyní je potřeba zalévat kurkumu podle potřeby – udržujte půdu vlhkou, ale ne mokrou. Pokud se vám stane, že půda vyschne, sníží to v budoucnu množství vaší sklizně.

Přemístění do větších nádob

Když jsou vaše rostliny vysoké až 6-8 centimetrů, pečlivě je přemístěte do větších nádob plných zeminy. Potřebujete teplotu nad 20 °C pro zdravý růst rostliny. Jakmile prognóza počasí ukazuje teplé noci, můžete přemístit nádoby s kurkumou ven. Půdu udržujte pořád vlhkou, ale ne mokrou. Můžete přidat kompost.

Sklízení

Vaše kurkuma je připravená ke sklizni, když listy a stonky začnou hnědnout a schnout, asi 7 až 10 měsíců po výsadbě. Vyjměte rostliny, půdu a setřeste půdu z čerstvé kurkumy. Nařežte stonky zhruba na velikost palce nebo nad oddenky.

Skladování a konzumace

Oddenky můžete skladovat v lednici po dobu až 6 měsíců ve vzduchotěsné nádobě. Na delší dobu je můžete uložit do mrazničky. Z této kurkumy si můžete připravit svůj vlastní organický kurkumový prášek. Čerstvě vyčištěné oddenky umístěte do nádoby a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte do měkka. Trvá to až 60 minut. Poté slijte a sušte – na slunci nebo v sušičce na 140 stupňů. Oddenky by měly být křehké a čisté. Poté už je rozemelte. Můžete přidávat do pokrmů či nápojů.

Tip: Pracujte s oddenky v rukavicích, protože jinak by vám kurkuma mohla zabarvit prsty do oranžova. Toto barvivo se nedá umýt.

ZANECHAT KOMENTÁŘ