Saturejka zahradní

Jemná, příjemně aromatická letní chuť je typická pro jednu z tradičních kulinářských bylin ve východní Evropě a také v Americe. Saturejka zahradní (Satureja hortensis) patří k rodině Lamiaceae.

Léčivé účinky

  • Pomáhá snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.
  • Má antiseptické, antibakteriální a antifungální vlastnosti.
  • Pomáhá řídit srdeční frekvenci a krevní tlak.
  • Bojuje proti nebezpečným volným radikálům v těle.
  • Udržuje zdravé sliznice a pokožku.
  • Chrání zdraví očí a zraku.
  • Pomáhá chránit před rakovinou plic a ústní dutiny.

Použití a přípravky

Fenolová sloučenina obsažená v saturejce – carvacrol – se používá jako zdravá přísada potravin a jako konzervační látka pro své antibakteriální vlastnosti. Do potravin taktéž přidává chuť majoránky.

Pikantní bylina je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro optimální zdraví. Její listy a jemné výhonky jsou jedním z nejbohatších zdrojů draslíku, železa, vápníku, hořčíku, manganu, zinku a selenu.

Na trhu je k dispozici v čerstvé i sušené podobě. Nejčastěji se používají při vaření k dodání chuti.

Lékařské použití:

  • Tato bylina obsahuje mnoho cenných esenciálních olejů, u kterých se zjistilo, že mají antibakteriální vlastnosti.
  • Stejně jako u tymiánu je odvar této bylinky používán, aby pomohl zmírnit příznaky bolesti v krku a bronchitidě.
  • Součásti této bylinné části, zejména kvetoucí výhonky, jsou antiseptické, karmínové (proti plynatosti), zažívací (pomáhají při trávení), expektorační (pomáhají vyčistit hrdlo), žaludeční a antirevmatické (zmírňují bolesti kloubů) vlastnosti.

Kuchařské využití:

  • Na vaření mohou být použity pikantní listy, čerstvé nebo sušené. Jeho části mají mírně pepřovou chuť podobnou majoránce. Saturejku není obtížné smísit s ostatními bylinami.
  • Aby byla vůně a chuť neporušená, bylina se přidává až na konci vaření, protože prodloužené vaření může vést k odpaření jejích éterických olejů.
  • Čerstvé listy se používají v salátech.
  • Pikantní bylinný čaj je populární zdravý nápoj. Připravuje se z čerstvých i sušených listů.
  • Bylina byla také použita při přípravě sezónních polévek a omáček.
  • Je používána k marinování masa na gril: kuřata, ryby a vepřové i hovězí maso.

O saturejce

Saturejka zahradní (Satureja hortensis) je tolerantní k různým klimatickým podmínkám a vyžaduje dobré sluneční světlo. Dosahuje výšky 40 až 60 cm. Její sesterská odrůda, saturejka horská (satureja montana) má příliš ostrou chuť a tudíž je méně vhodná při vaření.

Saturejka zahradní má tmavě zelené hladké listy a malé fialové květy. Saturejka horská je podobného zbarvení, od zahradní ji poznáme tak, že je více rozvětvená a má tvrdé, dřevnaté stonky.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty