Šafrán setý

Česky:  

Šafrán setý

Latinsky:

Crocus sativus L.

Slovensky:

Šafran siaty

Šafrán setý patří mezi nejhodnotnější a nejdražší koření na celém světě. Má jedinečnou barvu, chuť i léčivé vlastnosti. Šafrán patří k prvním 14 bylinám z bible, ale pokud jde o jeho potenciální účinky, stále probíhají studie, které objevují nové a nové léčivé vlastnosti. Šafrán je tedy nejen všestranným kořením, také posiluje srdce a mysl již celá staletí.

Léčebné účinky

Česky: Šafrán setý Latinsky: Crocus sativus L. Slovensky: Šafran siaty
  • Posiluje kardiovaskulární zdraví.
  • Léčí erektilní dysfunkci.
  • Působí jako afrodiziakum.
  • Je přírodním lékem proti rakovině.
  • Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.
  • Navozuje pocit sytosti, čímž napomáhá při hubnutí.
  • Léčí únavu a deprese.

Použití a přípravky

Ze šafránu se používá ke konzumaci čnělky, což je dlouhý, tenký stonek uvnitř květiny. Šafrán je velmi chutný a aromatický, s kořeněnou, štiplavou a mírně hořkou chutí. Nitě uvnitř květů jsou používány v mnoha rýžových pokrmech, stejně jako se zeleninou, masem, mořskými živočichy, drůbežím a pečenými výrobky. Přidávají ostrou, téměř lékařskou chuť a krásnou žlutooranžovou barvu.

Dva gramy šafránu obsahují okolo:

Šafrán setý
  • 6 kalorií,
  • 1,3 g sacharidů,
  • 0,2 g bílkovin,
  • 0,1 g tuku,
  • 0,1 g vlákniny,
  • 0,6 mg manganu,
  • 1,6 mg vitamínu C,
  • 5,3 mg hořčíku,
  • 0,2 mg železa,
  • 5 mg fosforu,
  • 34,5 mg draslíku.

Egyptští léčitelé ho používali k léčbě gastrointestinálních onemocnění a v římských dobách byla používána k podpoře hojení ran a zmírnění potíží horních dýchacích cest. V poslední době se používá jako protizánětlivé a protinádorové činidlo a také se zkoumá při léčbě kognitivních defektů. Jiné použití šafránu v tradiční medicíně zahrnuje jeho využití při léčbě křeče, horečky, nachlazení, bronchitidy a nespavosti. V lidové a ájurvédské medicíně byl používán jako expektorant, sedativní, antiastmatický, adaptogenní, emmenagogový a v různých opiátových přípravcích pro úlevu bolesti v 16. – 19. století.

Sušené šafránové čnělky má velký význam při výrobě kosmetiky, farmaceutického průmyslu a průmyslu textilního barviva.

Ve Švédsku se šafrán přidává na den sv. Lucie do jejich tradiční buchty.

O šafránu

Šafrán setý (Crocus sativus L.) pochází z jižní Evropy a dnes se pěstuje v mnoha zemích, především v Itálii, Francii, Španělsku, Íránu, Řecku, Turecku a v indickém státu Kašmír. Šafrán je typický pro své krásné fialové květy, které produkuje na podzim. Tyto květy obsahují právě ty ceněné čnělky, které jsou dlouhé asi 2-3 cm a používají se zejména v kuchyni.

Lidé by chtěli rozšířit pěstování šafránu po celé Evropě, ale vysoké náklady na práci při sběru a nízké výnosy na rostlinu udržují zásoby šafránu výrazně pod poptávkou. Přesto je však nabídka dostatečná, aby došlo k pokrytí významných příležitostí, jako je den sv. Lucie ve Švédsku a vánoční slavnosti v Provence. K výrobě jednoho kilogramu sušeného koření je zapotřebí 100 000 ručně sbíraných květin.

Jedlou částí šafránu je dlouhý, tenký stonek uvnitř květiny. Hlavními dodavately z Evropy jsou Španělé z oblasti La Mancha. Asijští producenti jsou zejména v Číně (nazývaní safalan), Kašmíru (kesar) a Íránu (zafran). V průběhu celé historie byl šafrán dostupný jako pozemní rostlina, za kterou není možná plnohodnotná náhrada. Kvůli jeho vysoké ceně ale dochází k pokusům o imitaci šafránu. Při výběru proto dávejte pozor na koření s názvem saflor, které je levnější náhradou šafránu.

Potenciální vedlejší účinky

Kombinace šafránu s jinými bylinami nebo doplňky s hypotenzními schopnostmi může zvýšit riziko hypotenze. Některé z těchto bylin a doplňků jsou například rybí tuk, právenka latnatá, proteinové peptidy, řemdihák plstnatý, koenzym Q10, arginin, kopřiva dvoudomá, kustovnice a theanin. Vedlejší účinky zahrnují:

  • žlutá pigmentace kůže,
  • zvracení,
  • krvavý průjem,
  • necitlivost,
  • a další.

Domácí recepty

  • Čaj pro uklidnění nervů a proti stresu: horkou vodou zalijeme 3 čnělky sušené bylinky a budeme louhovat pár minut. Pro chuť čaj osladíme medem.
  • Odvar z šafránu pro zářivé vlasy: rozpustíme špetku šafránu v půl litru vařicí vody. Necháme vychladnout a vlasy odvarem opláchneme. Vlasy necháme volně oschnout. Není vhodné fénovat.