Rýmovník – zapomenutá zázračná rostlina

S pojmem rýmovník jste se pravděpodobně ještě nesetkali, a přesto je to bylinka, která se dá docela dobře pěstovat v domácích podmínkách a využívá se hlavně – jak sám název napovídá – k léčení rýmy.

Svým původem je rýmovník australská rostlina, kde roste jako keř, jeho správný botanický název je Plectranthus argentatus a patří do čeledi hluchavkovitých. Za dobu své existence však zdomácněl na všech kontinentech a nejčastěji se pěstuje jako pokojová rostlina. Přes léto jej můžete zkusit pěstovat i venku, ale protože není mrazuvzdorný, na zimu jej vždy raději dejte zpět domů.

Pěstování rýmovníku je velmi jednoduché. Stačí pravidelná zálivka, a pokud chcete rostlinu rozmnožit, množí se řízkováním. Roste rychle, takže sklízet listy můžete prakticky nepřetržitě.

Z rýmovníku se jako léčivé části používají zejména listy, která obsahují účinné látky: vonné silice (jako například eukalyptus), omega-6 mastné kyseliny a vitamíny A a C.

Použití rýmovníku

Jak již napovídá i název, ale také obsah vonných silic, rýmovník je nejčastěji používán jako lék proti rýmě, kašli, bolestech v krku a nachlazení. Používat se může vnitřně – jako čaj, nebo žvýkáním listů, ale zdaleka nejúčinnější je inhalace – stačí rozlomit list a čichat. Takto může pomoci dokonce i astmatikům.

Dále je možné použít rýmovník při snižování horečky, při ekzémech kůže či bodnutí hmyzem, a má i výrazné antioxidační a detoxikační účinky. Působí proti stresu a při psychických potížích. Můžeme jej využít v kuchyni jako bylinku k masu. A celá rostlina je navíc účinným odpuzovačem hmyzu.

Co vše můžeme z rýmovníku vyrobit

  1. Čaj – z čerstvých listů rýmovníku, které omyjeme a zalijeme vroucí vodou. Necháme odstát a můžeme osladit medem.
  2. Sirup – na sirup potřebujeme 20–30 listů rýmovníku, citrón nebo limetku, vodu, cca 1 kg cukru; první den si připravíme odvar: listy rýmovníku a plátky citronu či limetky zalijeme horkou vodou, aby byly ponořené, přiklopíme a necháme stát do druhého dne; druhý den přecedíme, přivedeme k varu a přidáme cukr, vaříme, dokud sirup nezačne houstnout, poté plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru cca na 5 minut, poté otočíme zpět a necháme vychladnout, sirup většinou ještě trochu ztuhne chladnutím.

ZANECHAT KOMENTÁŘ