Roketa setá (rukola)

Česky:

Roketa setá (rukola)

Latinsky:

Eruca sativa

Slovensky:  

Rukola siata

Roketa setá je známější pod svým názvem rukola. Patří mezi méně uznávané zeleniny, které ale poskytují tolik zdravotních výhod, jako známější rostliny ze stejné rodiny – brokolice, kapusta a růžičková kapusta.

Roketa setá (rukola)
Česky: Roketa setá (rukola) Latinsky: Eruca sativa Slovensky: rukola siata

Léčivé účinky

  • Snižuje krevní tlak.
  • Snižuje množství kyslíku potřebného během cvičení a zvyšuje atletický výkon.
  • Zpomaluje progresi rakoviny.
  • Snižuje riziko obezity, cukrovky, srdečních chorob.
  • Podporuje zdravou pleť.
  • Zvyšuje energii.

Přípravky a použití

Roketa setá (rukola) - salát
Roketa setá (rukola) – salát

Rukola se využívá v kuchyni pro přípravu nejrůznějších pokrmů, zejména salátů. Má jemnou, ale pepřovou chuť. Patří proto mezi oblíbené saláty u mužů. 40 gramů rukoly obsahuje 10 kalorií, ale také 1 g bílkovin, 0,3 g tuku, 1,5 g sacharidů a 0,6 g vlákniny. Spotřeba 80 g rukoly zajistí denní příjem: 20 % vitamínu A a více než 50 % vitaminu K, 8 % vitamínu C, kyseliny listové a vápníku.

Ze semen se vyrábí olej, který je ale pro svůj vysoký obsah kyseliny erukolové využíván spíše v průmyslové výrobě – průmyslová mazadla, přidává se do kosmetiky a do plastů, pracích a čisticích prostředků.

O rukole

Rukola je rostlina, která roste velmi snadno, a proto je ideální pro pěstování v bytě – vyžaduje jen 3 hodiny slunečního světla denně. Svým vzhledem napodobuje listy smetanky lékařské (pampelišky). Roste ve velkých trsech a kvete žlutými květy. Svůj původ má ve Středomoří a jihovýchodní Asii.

Ačkoli má rukola ráda spíše teplo a sucho, vydrží také teploty až do -4 °C. Je to jednoletá rostlina, které se velmi dobře daří také na českém území.

Jak zařadit rukolu do jídelníčku?

Roketa setá (rukola) - pizza
Roketa setá (rukola) – pizza

Rukola je nejčastěji konzumována v čerstvých salátech, ale je možné ji začlenit také do těstovin a těstovinových salátů, pečeně a omáček, stejně jako jiné zelené listy. Má tendenci zavadnout při tepelném opracování dříve než kapusta a jiná zelenina, proto se konzumuje především čerstvá. Chuť vína zvýrazní více než špenát nebo sýry.

Díky své pepřové chuti se rukola častokrát kombinuje s mírnějšími zelenými saláty, jako je hlávkový, ledový nebo římský salát. V Itálii se používá rukolové pesto, stejně tak se rukola sype na pizzu. Její využití je tedy velmi rozšířené.

Recepty z rukoly

  • Přidejte hrst rukoly na omeletu nebo míchaná vejce.
  • Přidejte hrst rukoly do smoothie.
  • Osmažte rukolu na trošce olivového oleje, posypte čerstvě drceným pepřem a strouhaným parmazánem. Podáváme jako salát nebo touto rukolou posypte pečené brambory.
  • Přidejte rukolu to wrapu, tortilly či sendviče.
  • Přidejte rukolu do těstovinového salátu.
  • Na pánvi rozpalte olivový olej a krátce na něm smažte česnek nakrájený na plátky. Přidejte těstoviny a trochu smetany a dobře promíchejte. Odstavte a přidejte hrst rukoly a sušených rajčat.