Pampeliškový med 3x jinak

Určitě jste již slyšeli o pampeliškovém medu, a pokud máte malé děti, pak vám každoročně na jaře natrhají spoustu pampelišek. Kromě pampelišek můžeme med vylepšit přidáním dalších bylinek, podmínkou ovšem je, aby kvetly právě na jaře. Přinášíme vám tři recepty, jak si takový med vyrobit. A určitě to stojí za to, protože získáte nejen chutný med, ale i zdravé sladidlo do čajů, anebo léčivý prostředek na dětské nachlazení během zimních období.

Klasický pampeliškový med

Suroviny:

  • 2 litry pampeliškových květů (velká miska nebo košík)
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 kg cukru
  • 3 citrony nebo limetky (nebo 2 balíčky kyseliny citronové)

Postup:

Natrhané květy propláchneme studenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájené citrony či limetky a zalijeme vroucí vodou. Necháme stát do druhého dne. Poté přecedíme přes kovový cedník nebo čisté plátno do hrnce, přidáme cukr a vaříme minimálně 20 minut (maximálně však 1 hodinu), podle toho, jak chceme mít med hustý. Plníme do čistých vymytých skleniček, na 5 minut otočíme dnem vzhůru, poté obrátíme zpět, necháme vychladnout a popíšeme.

Pampeliškový med se sedmikráskami

Suroviny:

  • 1,5 litru pampeliškových květů
  • 0,5 litru sedmikrásek
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 kg cukru
  • 3 citrony

Postup je stejný jako u klasického medu, jen na začátku přidáme k pampeliškám sedmikrásky. Med získá výraznější chuť a samozřejmě také léčivé látky ze sedmikrásek.

Pampeliškový med s fialkami

Suroviny:

  • 2 litry pampeliškových květů
  • 1,5 litru vody
  • 1,5 litru cukru
  • 3 citrony
  • 2 hrsti květů fialek (violky vonné)

Tady je postup stejný jako u klasického medu, avšak tentokrát fialkové květy nepřidáváme hned na začátku, ale až na konci do hotového medu, který je již lehce zchladnutý. Fialkové květy přidáváme jednak na ozdobu – med s fialovými kytičkami bude krásný i pro oko, jednak pro jejich léčivý účinek – podporují totiž vykašlávání. Tak si alespoň jeden z těchto medů zkuste uvařit, ať máte pěknou zásobu na zimu! bylinkopedie nákup produktů

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here