Proskurník lékařský

Proskurník lékařský je vytrvalá bylina, která je běžnou součástí lékařství i lidového léčitelství již od starověku.

proskurník lékařskýLéčivé účinky

  • Pomáhá při ledvinových potížích.
  • Pomáhá při močových zánětech.
  • Účinný proti kašli.
  • Usnadňuje vykašlávání.
  • Pomáhá proti zánětům horních cest dýchacích.
  • Mírní dráždění sliznice.

Použití a přípravky

Užívají se květy, listy i kořen, dle druhu léčby. Droga je běžnou součástí bylinných směsí proti kašli, podpůrný při zánětech sliznice dýchacích orgánů, dále při astmatu, zánětech močových cest a průjmech. Rovněž se z proskurníku dá připravovat sirup. Kořen proskurníku je možné kandovat a užívat jej jako cukroví proti kašli.

  • Na pročištění dýchacích cest je dobrá diviznová směs s proskurníkem.
  • Pro navrácení vitality tělu můžete využít kapky Baktevir s přídavkem proskurníku.
  • Pro zlepšení zažívacího traktu používejte extrakt z bylin Gastran.

O proskurníku lékařském

Proskurník lékařský (Althaea officinalis) je vytrvalá bylina pocházející původně z východního středomoří a byla oblíbená již ve starém Řecku. Roste hlavně ve vlhčích půdách, na pastvinách, loukách či podél cest. V českých zemích se vyskytuje v přírodě velice zřídka, poněvadž potřebuje teplejší klima, ale běžně se pěstuje pro lékařské účely.

proskurník lékařský účinkyVšechny části byliny obsahují hlavně sliz (kořen obsahuje 35% slizu, 38% škrobu, 11% pektinu, 10% cukru, 2% asparaginu, mastný olej a minerální látky). Součástí slizu jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. Listy proskurníku obsahují třísloviny a silice. Proskurník má slabé, ale charakteristické aroma.

Sbíráte-li bylinu sami, nesbírejte listy napadené rzí (tmavé skvrny na povrchu). Kořen i listy se suší nejlépe uměle (do 50°C)

Domácí recepty

Proskurníkové čaje (dle knihy Hoffmannová, Jebavý, 1973):

  • Studený nálev z kořene: 4 lžičky drobně řezaného sušeného kořene zalijeme 2 sklenicemi studené vody a necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme, přihřejeme a přes den popíjíme.
  • Horký nálev z listů a květů: 2 lžíce květů a 1 lžíce listů (nebo 1 lžíce květů a 1 lžíce listů) na 2 sklenice vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut na horké plotně vařit. Popíjíme teplý nápoj přes den.
foto: Phil Sellens, .Bambo.